Kosova ir gatava piedāvāt Serbijai līgumu, kas garantēs draudzīgas attiecības pēc separātiskās provinces neatkarības iegūšanas, pirmdien paziņoja Kosovas albāņu līderi.
Līgums trešdien Londonā tiks iesniegts tā dēvētās starptautisko vidutāju "troikas" - ASV, Eiropas Savienības (ES) un Krievijas - sūtņiem, kuri risina sarunas par Kosovas nākotnes statusu.

"Tas noņems spriedzi mūsu attiecībās un radīs labas, draudzīgas saites starp divām suverēnām valstīm," preses konferencē paziņoja Kosovas prezidents Fatmirs Sejdiu.

10.decembrī beigsies 120 dienu termiņš, kas ir atvēlēts starptautiskās sabiedrības uzraudzībā notiekošajām Belgradas un Prištinas sarunām par Kosovas politiskā statusa maiņu. Ja līdz šai dienai netiks panākts kompromiss, albāņi uzskata, ka var pasludināt provinces neatkarību vienpusējā kārtā.

Kosovas neatkarību nekavējoties atzīs vairākas ietekmīgas valstis, tostarp ASV.

Patlaban notiek tā dēvētās starptautisko vidutāju "troikas" diplomātiskās aktivitātes, lai panāktu Serbijai un Kosovas albāņiem abpusēji pieņemamu provinces politisko statusu.

ASV atbalsta albāņu centienus Kosovu pasludināt par neatkarīgu valsti, bet Krievija aizstāv Serbijas pozīciju un noraida provinces neatkarības pasludināšanu bez Belgradas piekrišanas.

Savukārt ES vairākums sliecas atbalstīt agrāko ANO priekšlikumu - tā saucamo "Ahtisāri plānu", kas paredz Kosovai uz laiku noteikt "starptautiski uzraudzītas neatkarīgas valsts statusu". Kosovu pārvaldītu starptautiskās sabiedrības iecelts administrators, līdzīgi kā tas jau šobrīd ir Bosnijā, bet Kosovas serbi jaunajā valstī baudītu plašas autonomijas tiesības.

Augsta ranga ES diplomāti arī pieļauj domu, ka Kosovu varētu sadalīt albāņu un serbu daļās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!