Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Eiropas Savienības (ES) ārlietu vadītājs Žuzeps Borels paziņoja, ka Kosova un Serbija ir panākušas vienošanos, lai izbeigtu strīdu par automašīnu numura zīmēm, kas, kā brīdināja Brisele, Vašingtona un NATO, var pāraugt vardarbībā, raksta portāls "Politico".

"Serbija pārtrauks izdot numura zīmes ar Kosovas pilsētu nosaukumiem," sacīja Borels, savukārt "Kosova pārtrauks jebkādas turpmākas darbības, kas saistītas ar transportlīdzekļu pārreģistrāciju."

Jautājums par numura zīmēm jau kādu laiku ir bijis strīdu avots, jo aptuveni 100 000 vietējo serbu Kosovā izmanto Belgradas izdotās numura zīmes, kas Kosovā ir nelikumīgas. Kosova bija piedraudējusi šonedēļ šiem autovadītājiem sākt piemērot naudassodus, pirms piekrita uz laiku atcelt šos plānus, jo to pieprasīja ASV.

Plašāks konflikts starp abām valstīm aizsākās 90. gadu beigās notikušajā karā, pēc kura Kosova 2008. gadā pasludināja savu neatkarību. Serbija neatzīst savas bijušās provinces suverenitāti. Priština un Belgrada kopš 2011. gada ES vadītā dialogā ir mēģinājušas vienoties par tehniskajiem jautājumiem.

Pirmdien Borels nosodīja Serbijas prezidentu Aleksandru Vučiču un Kosovas premjerministru Albinu Kurti par nespēju novērst automašīnas numura strīdu. Borels sacīja, ka tuvāko dienu laikā aicinās abas puses apspriest ES priekšlikumu strīda tālākai deeskalācijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!