Foto: AP/Scanpix/LETA

Hāgā bāzētajā Kosovas kara noziegumu tiesā trešdien sākusies pirmā prāva, kurā uz apsūdzēto sola sēdies bijušais Kosovas Atbrīvošanas armijas (KAA) augsta ranga komandieris Salihs Mustafa.

Kosovas kara noziegumu tiesa tika izveidota 2015. gadā pēc ASV un Eiropas izdarīta spiediena uz Kosovas valdību, lai iztiesātu lietas par kara noziegumiem, kurus Kosovas Atbrīvošanas armijas kaujinieki izdarījuši pret etniskajiem serbiem.

Mustafa tika aizturēts pagājušajā gadā Kosovā un pārvests uz Nīderlandi.

Viņš apsūdzēts kara noziegumos par patvaļīgu aizturēšanu, cietsirdīgu izturēšanos, vismaz sešu cilvēku spīdzināšanu un viena cilvēka slepkavību aizturēšanas nometnē Kosovā 1999.gada aprīlī. KAA apsūdzēja upurus par sadarbošanos ar serbiem vai KAA neatbalstīšanu.

Mustafa tiesā noliedza vainu viņam izvirzītajās apsūdzībās.

Mustafa ir Kosovas kara noziegumu tiesas prokuroru pirmais aizturētais aizdomās turamais. Prokurori apsūdzējuši arī citas personas, tostarp bijušo Kosovas prezidentu Hašimu Tači.

Tači atkāpās no prezidenta amata pagājušajā gadā, lai aizstāvētos no viņam izvirzītajām apsūdzībām kara noziegumos un noziegumos pret cilvēci.

Kosovas karā tika nogalināti vairāk nekā 13 000 cilvēku, lielākoties albāņi. Karš beidzās, kad Serbijas spēki tika izvesti no Kosovas pēc 11 nedēļas ilgas NATO bombardēšanas kampaņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!