Foto: EPA/Scanpix/LETA

Par jauno Kosovas premjeru valsts parlaments apstiprinājis Albinu Kurti, raksta "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība" (RFE/RL).

Parlamentā, kurā Kurti pārstāvētajai partijai ir vislielākais deputātu skaits, viņa valdību atbalstīja 67, bet pret to balsoja 30 deputāti. 14. februārī notikušajās vēlēšanās Kurti politiskais spēks "Pašnoteikšanās kustība" ieguva 58 no 120 parlamenta krēsliem.

Jaunā valdība uzsāk darbu laikā, kad Kosovai jātiek galā gan ar Covid-19 pandēmijas radītajiem izaicinājumiem, gan arī jautājumiem, kas saistīti ar tās attiecībām ar Serbiju.

Kurti jaunā koronavīrusa pandēmiju minēja kā galveno Kosovas izaicinājumu un sacīja, ka viņa kabinets īstenos "plānu Covid-19 kontrolei ar pasākumiem, kas samazina jaunu gadījumu skaitu un noved pie nāves gadījumu likvidēšanas".

Viņš arī apsolīja reformēt tieslietu un izglītības sistēmas un sacīja, ka vēlas, lai valsts ekonomika vairāk būtu vērsta uz ražošanu un eksportu. Arī pirms pandēmijas sākuma Kosova piedzīvoja ekonomiskas grūtības, tostarp augstu bezdarbu. Tāpat izaicinājumus rada korupcija un organizētā noziedzība, atzīmē medijs.

Runājot ar attiecībām par Serbiju, Kurti teica, ka Kosova vairs neakceptēs "kompromisus". Premjers arī apsolīja padziļināt sadarbību ar Amerikas Savienotajām Valstīm un Eiropas Savienību (ES), sakot: "Ceļš uz ES integrāciju var būt izaicinošs, taču Kosovai nav alternatīvas."

Serbija faktiski zaudēja kontroli pār Kosovu 1999. gadā, kad NATO iesaistījās militārajā konfliktā, lai pārtrauktu etnisko albāņu nogalināšanu un izraidīšanu no provinces.

2008. gada 17. februārī Kosova pasludināja neatkarību. Tā paša gada oktobrī pēc Serbijas lūguma ANO Ģenerālā asambleja lika Starptautiskajai Tiesai izskatīt jautājumu par to, vai Kosovas neatkarības pasludināšana bija likumīga.

2010. gadā Starptautiskā Tiesa paziņoja, ka, pasludinot neatkarību, Kosova nav pārkāpusi starptautiskās tiesības. Šobrīd Kosovu ir atzinušas vairāk nekā 100 valstis. Serbija, Krievija, kā arī piecas Eiropas Savienības dalībvalstis, tostarp Spānija, Kosovu nav atzinušas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!