Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Kosovas prezidents Hašims Tači paziņojis, ka atkāpsies no amata, ja viņam izvirzītās apsūdzības kara noziegumos tiks apstiprinātas.

"Ja apsūdzības tiks apstiprinātas, es nekavējoties atkāpšos no (..) prezidenta amata," sacīja Tači pirmdienas vakarā uzrunā valsts televīzijā. "Es nestāšos tiesas priekšā, esot šajā amatā," uzsvēra Tači, kurš ir Kosovas prezidents kopš 2016.gada.

Jau ziņots, ka Tači un vēl deviņiem bijušajiem Kosovas Atbrīvošanas armijas dalībniekiem ir izvirzītas apsūdzības kara noziegumos un noziegumos pret cilvēci. Viņi tiek apsūdzēti par "noziegumiem pret cilvēci un kara noziegumiem, tostarp slepkavībām, personu piespiedu pazušanu, vajāšanu un spīdzināšanu", 24.jūnijā paziņoja īpašā prokuratūra Kosovas jautājumos, kas apsūdzības iesniegusi īpašajai tiesai Kosovas jautājumos. Abas institūcijas izveidotas atbilstoši Kosovas likumiem, taču tās atrodas Hāgā, tās finansē Eiropas Savienība un to personāls ir starptautisks.

Apsūdzības Tači prokuratūra īpašajai tiesai Kosovas jautājumos iesniegusi 24.aprīlī, taču tiesai tās jāapstiprina. Lēmums tiesai jāpieņem līdz augusta beigām. Īpašā prokuratūra Kosovas jautājumos skaidro, ka publiskojusi savu lēmumu par apsūdzību izvirzīšanu, jo Tači un vēl viens šajā lietā apsūdzētais - Kosovas Demokrātiskās partijas līderis, bijušais parlamenta spīkers Kadri Veseli - atkārtoti mēģinājuši traucēt tiesas darbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!