Foto: Reuters/Scanpix
Vairāki desmiti Kosovas serbu jauniešu trešdien aizdedzināja vienu no diviem robežpārejas punktiem uz Kosovas ziemeļu robežas ar Serbiju, vēstīja plašsaziņas līdzekļi un aculiecinieki.

Kosovas nacionālais telekanāls RTS parādīja, kā jaunieši maskās apmētāja Jarinjes robežpunktu ar Molotova kokteiļiem (degmaisījuma pudelēm) un to sagrāva ar buldozeru.

Aculiecinieks pastāstīja, ka apmēram 25 policisti un robežsargi, tai skaitā daži no Eiropas Savienības (ES) juridiskās misijas EULEX, paglābās no šī uzbrukuma robežas Serbijas pusē.

EULEX preses sekretārs Nikolass Houtons sacīja, ka uzbrukumā neviens nav ievainots.

NATO misija Kosovā (KFOR) paziņoja, ka tās personāls pie robežpunkta ticis apšaudīts un ka KFOR pastiprina savu klātbūtni šajā rajonā, lai novērstu jaunus incidentus.

Serbijas prezidents Boriss Tadičs aicināja izbeigt vardarbību. "Ekstrēmisti un huligāni rīkojas pret Serbijas pilsoņu un Serbijas interesēm un pievienojas albāņu ekstrēmistiem, kuri ar vienpusējām darbībām un vardarbību grib izbeigt miera procesu un dialogu starp Belgradu un Prištinu," paziņoja Tadičs.


Kosovas ziemeļos notikušo vardarbību stingri nosodīja arī ES ārlietu ministre Ketrina Eštone. "Šī jaunākā notikumu attīstība ir nepieņemama. Gan Belgradai, gan Prištinai ir pienākums nekavējoties mazināt saspīlējumu un atjaunot mieru un drošību visiem. Vardarbība nekad netiks paciesta, un vienpusējas darbības nav ceļš uz priekšu," sacīja Eštone.

Kosovas valdība, kurā dominē etniskie albāņi, pirmdien nosūtīja policijas specvienības pārņemt kontroli pār Brnjakas un Jarinjes robežas šķērsošanas punktiem uz Kosovas robežas ar Serbiju. Bruņotā sadursmē ar vietējiem serbiem viens policists tika nogalināts un četri ievainoti. Policija trešdien tika atvilkta no šī rajona.

Specvienība tika nosūtīta, lai robežpunktos nomainītu vietējos serbu policistus, kuri tika turēti aizdomās par Kosovas valdības lēmuma bloķēt preču importu no Serbijas ignorēšanu.

Brnjakas un Jarinjes robežpunkti atrodas rajonā, kur dzīvo galvenokārt etniskie serbi. Kosovas valdībai bija informācija, ka caur tiem turpinājusies preču ievešana no Serbijas par spīti noteiktajam importa aizliegumam.

Kosovas valdība pagājušo trešdien nolēma bloķēt preču importu no Serbijas, novēloti atbildot uz Kosovas preču importa aizliegumu, kuru Serbija īsteno jau kopš 2008.gada, kad Kosova vienpusēji proklamēja neatkarību no Serbijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!