Viens no serbu līderiem Kosovā plāno serbu bēgļu pirmo organizēto atgriešanos, ja ANO apņemsies viņiem garantēt drošu dzīvi šajā starptautisko spēku kontrolētajā Dienvidslāvijas provincē.
Lielākā daļa no Kosovas serbu minoritātes pārstāvjiem atstāja provinci pagājušajā gadā, kad etniskie albāņi sāka atriebties par nodarīto, ko desmitiem tūkstoši miera uzturētāju (KFOR) nespēja pārtraukt.

KFOR miera uzturētājiem trūkst cilvēku, lai apsargātu visas serbu apdzīvotās vietas Kosovā.

Prominents Kosovas serbu politiskais līderis Olivers Ivanovičs sacīja, ka viņš šobrīd organizē pirmo 1000 līdz 1500 serbu atgriešanos provincē un rēķinās ar KFOR un ANO bēgļu lietu komisariāta UNHCR atbalstu.

Intervijā viņš teica, ka serbi, pēc eksperimentālā projekta, atgriezīsies un tiks izmitināti iedzīvotāju pamestajā ielejā starp Klinas un Istokas pilsētām Kosovas ziemeļrietumos no jūnija.

"Mums vispirms jādabū drošības garantijas no KFOR, ka viss ir droši," Ivanovičs pauda aģentūrai "Reuters" Kosovska Mitrovicas pilsētā.

"Mums būs nepieciešama palīdzība. Albāņi pārtrauca ūdens un elektrības piegādi un tālruņa sakarus. Tas viss jāsalabo KFOR pārstāvjiem pirms pirmās grupas sūtīšanas uz šo vietu," viņš sacīja.

"Ja viņi to izdarīs un apsargās rajonu, sākumā ar to pietiks. Tā būs pirmā organizētā serbu atgriešanās Kosovā," teica Kosovas Serbu nacionālās padomes vadītājs Ivanovičs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!