Kostarika trešdien pārtrauca sešas desmitgades ilgušās diplomātiskās attiecības ar Taivānu, uzsākot sadarbību ar Ķīnu. Amatpersonas apzinās, ka Pekinas arvien pieaugošā vara un ietekme ir pārspējusi Kostarikas lojalitāti Taipejai, raksta aģentūra AFP.
Šī ir jau astotā valsts, kas kopš 2000.gada ir Taivānas vietā izvēlējusies attiecības ar Ķīnu. Taipeja par to ir saniknota, un pēc paziņojuma nekavējoties pārtrauca visas sadarbības programmas ar Kostariku.

Uzrunā augstākajām valsts amatpersonām prezidents Oskars Ariass norādīja, ka ir pienācis izvēles brīdis un Ķīna ir realitāte, kuru vairs nevar turpināt ignorēt. Viņš arī paziņoja, ka Ķīnas atzīšana nozīmēs automātisku attiecību pārtraukšanu ar Taivānu.

Pēc mazāk nekā stundas Taivāna asā ziņojumā pauda dziļu nožēlu par Kostarikas lēmumu un paziņoja par visu sadarbības programmu pārtraukšanu.

Kostarika bija viena no Taivānas senākajām partnerēm, jo diplomātiskās attiecības starp tām tika atklātas 1944.gadā, piecus gadus pirms brīža, kad Taivāna un Ķīna atdalījās asiņaina pilsoņu kara noslēgumā.

Pēdējā laikā Latīņamerika, Klusā okeāna dienvidu valstis un Āfrika ir Taivānas un Ķīnas galvenais diplomātisko cīņu lauks, jo puses apsūdz viena otru partneru aizvilināšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!