Jaunais Dienvidslāvijas prezidents Vojislavs Koštunica trešdien vēstulē NATO ģenerālsekretāram vainoja starptautisko sabiedrību nespējā garantēt drošību Kosovā pēc albāņu separātistu uzbrukumiem serbu objektiem.
Dienvidslāvijas varas iestādes trešdien brīdināja par "jauna kara" risku Balkānos, un arī ANO izveidotās Kosovas administrācijas vadītājs Bernārs Kušnērs izteicās, ka reģionā "atgriežas tumšas dienas".

Trešdienas rītā pie Dienvidslāvijas galvenā pārstāvja Kosovā rezidences eksplodēja spridzeklis, nogalinot vienu viņa personāla darbinieku, un Kušnērs nosauca šo terora aktu par tīšu triecienu mieram.

Koštunicas pārstāvis Kosovā Stanimirs Vukičevičs tobrīd neatradās savā rezidencē un sprādzienā nav cietis.

Pēc tam Serbijas dienvidos netālu no robežas ar Kosovu albāņu partizānu uzbrukumā Serbijas policijai tika ievainoti četri policisti un trīs pazuda bez vēsts. Uzbrukums notika pēc divu dienu ilgām sadursmēm.

Dienvidslāvijas valdība pieprasīja sasaukt ANO Drošības padomes ārkārtas sesiju, lai nosodītu "albāņu ekstrēmistu terora aktu eskalāciju", kura draud "izprovocēt jaunu karu reģionā".

ANO Drošības padome drīz pēc tam nosodīja sprādzienu Prištinā un aicināja saukt pie atbildības tā vaininiekus, kā arī nosodīja uzbrukumu Serbijas policistiem un nosauca abus incidentus par "noziedzīgiem uzbrukumiem".

Arī ASV stingri nosodīja šos uzbrukumus un aicināja abas puses izbeigt vardarbīgo konfrontāciju, kura apdraud stabilitāti reģionā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!