Foto: AFP/Scanpix

Kotdivuāras karavīri, kuri piektdien sāka dumpi, bloķējot pilsētu ielas un šaujot gaisā, ir panākuši vienošanos ar valdību par naudas izmaksām, vēsta raidsabiedrība BBC.

Valdība nemierniekiem piedāvāja nekavējoties izmaksāt katram bonusu 8400 dolāru apmērā un papildu 3380 dolāru izmaksu jūnijā. Neapmierinātie karavīri šo piedāvājumu pieņēmuši un piekrituši piecas dienas ilgušo dumpi izbeigt.

Karavīru dumpis ir prasījis vienu dzīvību, kad valsts otrajā lielākajā pilsētā Bvakē nomaldījusies lode svētdien ķēra kādu cilvēku.

Vēstīts, ka Kotdivuārā pēdējās dienās sadumpojās aptuveni 8400 karavīri – armijā integrēti bijušie nemiernieki. Pavisam Kotdivuāras armijā ir 22 000 vīru.

Dumpinieki pieprasīja no valdības apsolīto samaksu, no kuras līdz šim bija izmaksāta tikai daļa. Piektdien nemiernieki sāka bloķēt ielas un šaut gaisā valsts lielākajās pilsētās.

Lodes svilpa pie prezidenta pils galvenajā pilsētā Abidžanā, otrajā lielākajā pilsētā Bvakē. Tāpat nekārtības izcēlušās pasaulē lielākajā kakao importētāj pilsētā Sanpedro un Daloā.

Abidžanā nedrošās situācijas dēļ tika slēgtas skolas un uzņēmumi, valstī nedarbojās bankas. Sadumpojušies karavīri izraisījuši paniku ielās. "Karavīri ir ielās ar kājām un motocikliem. Viņi šauj gaisā," aģentūra "Reuters" citē kādu vietējo iedzīvotāju.

Valdībai lojālie spēki, reaģējot uz krīzi, slēdza ceļus Abidžanā, bet Francijas karavīri tika nosūtīti apsargāt franču transporta kompāniju "Bollore", kas ir liels investors Kotdivuārā.

Kotdivuāras galvenais ienākumu avots ir kakao. Valsts pašlaik izjūt finansiālas grūtības kakao krītošo cenu dēļ. Karavīru dumpis viesa bažas par vardarbības atgriešanos. Kotdivuārā 10 gadus plosījās pilsoņu karš, kas beidzās 2011. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!