Kotdivuāras prezidents ir aicinājis atjaunot mieru pēc tam, kad valsts galvaspilsētā izcēlušās vardarbīgas protesta akcijas, kurās gājuši bijā vismaz četri cilvēki, informē ārvalstu prese.
Prezidents Lorāns Gbago aicina Abidžanas iedzīvotājus ceturtdien atgriezties darbā un pārtraukt uzbrukumus ANO miera uzturētājiem, raksta BBC.

Viņš laida klajā šādu aicinājumu pēc tikšanās ar Nigērijas prezidentu Olusegunu Obasanjo, tādējādi mēģinot atjaunot mieru.

Sadursmēs ar ANO miera uzturētājiem trešdien iesaistījās Gbago atbalstītāji, jo bija saniknoti par viņu ieteikumu atlaist parlamentu.

Trešdien aptuveni 2 000 prezidenta atbalstītāju aplenca ANO bāzi galvaspilsētā, drošības spēki viņus atturēja ar asaru gāzes un ieroču palīdzību.

Vairāk nekā 300 ANO karavīri bija spiesti pamest ANO bāzi, jo sadursmēs ar neapmierinātajiem iedzīvotājiem gāja bojā vismaz četri protestētāji.

ANO Drošības Padome jau ir izteikusi “nopietnas bažas” par šīm nemiera akcijām.

Kotdivuāra ir sadalīta divās daļās kopš 2002.gada neveiksmīga valsts apvērsuma mēģinājuma. Kopš tā laika nemiernieki kontrolē valsts ziemeļu daļu.

Gbago atbalstītāji pirmdien sāka nemierus, jo ANO pārstāvji ieteica atlaist parlamentu, kura mandāta termiņš jau ir beidzies. Savā paziņojumā, kas tika laists klajā trešdien vakarā, Gbago centās mierināt savus atbalstītājus, apgalvojot, ka tiesības lemt par parlamenta atlaišanu ir tikai prezidentam un premjerministram.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!