Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas Krasnodaras apgabalā pirmdien aizturētas piecas feministu aktīvistes, kuras šonedēļ pie Melnās jūras plānoja atklāt pirmo viskrievijas feministu nometni, vēsta portāls "Current time".

Pirmdienas rītā Džubgas kūrortciematā, kur no 13. līdz 20. augustam bija jānotiek feministu nometnei, civilā ģērbti likumsargi ieradās un aizturēja Taisiju Simonovu, Jeļenu Ivanovu, Ledu Garinu, Oksanu Vasjakinu, Lolitu Agamalovu, kā arī vienas sievietes astoņgadīgo meitu.

Sievietes darbojās "Soču feministu šūniņā" un organizācijā "Ievas riba". Viņas pašas pirms tam stāstīja, ka uzreiz pēc nometne izziņošanas sākušas saņemt draudus sociālajos tīkos un telefoniski.

Aktīvistēm paziņots, ka viņas tiek aizturētas par sabiedriskās kārtības traucēšanu, medijiem pastāstīja Taisijas Simonovas vīrs Semens Simonovs, kurš noliedz, ka tādām apsūdzībām būtu bijis jelkāds pamats.

Policijas iecirknī sievietes pārmeklētas un viņām lūgts iesniegt "paskaidrojumu". Likumsargi atteikušies aizturētajām izsniegt pārmeklēšanas vai kādu citu dokumentu kopijas. Taču viņām iedots parakstīt brīdinājumu "nenodarboties ar ekstrēmismu un nerīkot nesaskaņotus masu pasākumus".

Lai gan aktīvistes šādu dokumentu parakstīt atteikušās, pēc vairākām stundām viņas atbrīvotas.

Šī nav pirmā reize, kad Krasnodaras apgabalā notikusi vēršanās pret dažādu organizāciju aktīvistiem. Maijā maskēti uzbrucēji nometnē piekāva vairākus Krievijas "Greenpeace" kustības ekologus. Pirms tam tā sauktie kazaki ielenca ekologu īrētu māju.

2016. gada jūlijā cilvēki, kas sevi sauca par prezidenta Vladimira Putina atbalstītājiem (pārsvarā sievietes gados jeb "Putina vienības", kā to sauc opozīcija), iebruka opozicionāra Alekseja Navaļnija priekšvēlēšanu štābā Krasnodarā, kur norāva no sienām plakātus un sagāza mēbeles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!