Foto: AFP/Scanpix/LETA

Trešdien kravas automašīnās tiek izvesti civiliedzīvotāji no pēdējā teroristu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") kontrolētā ciema Sīrijas austrumos, vēsta raidsabiedrība BBC.

Otrdien bažas par aptuveni 200 iesprostotām ģimenēm ASV sabiedroto Sīrijas Demokrātisko spēku (SDF) ielenktajā apdzīvotājā vietā pauda ANO. Tajā dienā Bāghūzas ciematā pie Irākas robežas ieradās aptuveni 50 kravas automašīnu konvojs, taču neviena no tām līdz naktij apkārtni vēl nepameta.

Pirmās automašīnas ar cilvēkiem ciemu sāka pamest trešdien, pirms tam apkārtnē notikuši divi ASV vadītās koalīcijas pret "Daesh" uzlidojumi.

Žurnālisti, kas atrodas karadarbības zonā, redzējuši vismaz 15 automašīnas pametam Bāghūzu.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Lielbritānijā bāzētā organizācija "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" (SOHR), atsaucoties uz saviem avotiem, ziņo, ka ciemu pametuši ne vien civiliedzīvotāji, bet arī kaujinieki. Džihādisti pēc ilgām sarunām ar SDF esot piekrituši padoties.

SDF pārstāvji skaidro, ka vēl nezina, vai automašīnās kopā ar civilajiem varētu būt paslēpušies arī kaujinieki, bet tas tiks noskaidrots, kad transports sasniegs SDF kontroles punktu.

Otrdien SDF brīdināja, ka uzbruks ciemam, kad būs evakuēti mierīgie iedzīvotāji, bet kaujiniekiem tika dotas tikai divas iespējas – padoties, vai mirt.

Pēdējās nedēļās Bāghūzu jau ir pametušo ap 20 tūkstošiem civiliedzīvotāju, kas izvietoti SDF iekārtotā bēgļu nometnē.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Starp tiem ir "Daesh" karotāju sievas un bērni un daudzi ārzemnieki, piemēram, britu jauniete Šamima Beguma, kura, būdama 15 gadus veca, pirms četriem gadiem aizbēga no mājām Lielbritānijā, lai pievienotos džihādistiem, skaidro BBC.

Beguma ir nesen dzemdējusi bērnu un ir izteikusi vēlmi atgriezties Lielbritānijā, kā arī nodēvējusi par netaisnīgu britu varasiestāžu lēmumu atņemt viņai pilsonību, atzīmē raidsabiedrība.

Pirms pieciem gadiem "Daesh" kontrolēja 88 tūkstošus kvadrātkilometru plašu teritoriju Sīrijas rietumos un Irākas austrumos. Grupējums pasludināja "kalifāta" izveidi un ieviesa brutālu pārvaldi pār aptuveni astoņiem miljoniem cilvēku. Grupējums pelnīja miljardiem dolāru, pārdodot naftu, nodarbojoties ar izspiešanu, laupīšanu un cilvēku nolaupīšanu.

Tagad aptuveni 300 kaujinieki ir aplenkti aptuveni kvadrātkilometru plašā teritorijā, atzīmē BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!