Foto: AFP/Scanpix
Kreiso partiju apvienība, kas iestājas pret taupības pasākumiem, otrdien sāk strādāt pie valdības izveidošanas, pēc tam, kad tas neizdevās vēlēšanās visvairāk balsu ieguvušajai konservatīvajai partijai "Jaunā demokrātija" (ND), vēsta ārvalstu mediji.

Aleksa Cipra vadītais partiju bloks “Radikāli kreiso koalīcija” (SYRIZA) vēlēšanās ieguva otru lielāko balsu skaitu un mēģinās izveidot valdību, kura neatbalstīs taupības pasākumus, kurus paredz vienošanās par Eiropas Savienības aizdevuma programmu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Tomēr analītiķi uzskata, ka arī šis mēģinājums izveidot valdību pēc svētdien notikušajām vēlēšanām, visdrīzāk neizdosies.

Paredzams, ka pēc sarunām ar prezidentu, Cipra vispirms tiksies ar “Demokrātisko kreiso” parijas līderiem, kā arī ar pārējo partiju pārstāvjiem, izņemot galēji labējo neonacistu partiju “Zelta rītausma”.

Pirmdien vakarā parlamenta vēlēšanās visvairāk balsu ieguvušās konservatīvās partijas "Jaunā demokrātija" (ND) līderis Antonis Samars atzina, ka nespēj izveidot valdību. Pēc tam mandāts valdības veidošanai pienācās otrajai visvairāk balsis ieguvušajai partijai.

Jau ziņots, ka svētdien notikušajās parlamenta vēlēšanās ND ieguva 19,6% balsu un 109 no 300 parlamenta deputātu mandātiem. Otrajā vietā ierindojās SYRIZA ar 16,6% balsu un 51 mandātu. Panhellēnistiskā sociālistiskā kustība (PASOK), kas kopā ar ND veido pašreizējo valdošo koalīciju, bija trešajā vietā ar 13,31% balsu un 41 mandātu.

Mazās partijas, kuras bija pret taupības pasākumiem, tostarp SYRIZA, Grieķijas Komunistiskā partija (KKE) un neonacistu partija "Zelta rītausma" (HA), vēlēšanās guva ievērojamus panākumus uz valdošās koalīcijas partiju rēķina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!