Foto: Vida Press

Krievija "pieliks pūles politiskā un stratēģiskā potenciāla graušanai lielākajās Rietumu varās, lai sašķeltu nacionālo pašpaļāvību, kavētu nacionālās aizsardzības pasākumus, palielinātu sociālo un industriālo nemieru, kā arī stimulētu visa veida nevienprātību". Šīs rindas nav tapušas ne šogad, ne pat Vladimira Putina pēdējos 20 varas gados. Tās pirms 75 gadiem no Maskavas Vašingtonai sūtīja diplomāts Džordžs Kenans. Tā dēvētā "Garā telegramma" atvēra amerikāņu politiskajai elitei acis uz jauno realitāti un iezīmēja pamatus turpmākajās desmitgadēs īstenotajai ierobežošanas politikai.

Komunistiskās Padomju Savienības un kapitālistisko Savienoto Valstu savstarpēji tik pretējie ideoloģiskie uzskati mūsdienu acīm šķiet pašsaprotami dabīgie ienaidnieki. Tomēr Otrā pasaules kara noslēgumā tik acīmredzami tas vis nebija.

Siltā draudzība

ASV vēl pirms aktīvas iesaistīšanās Otrā pasaules kara virpulī Padomju Savienībai sūtīja palīdzību un kopumā piecos kara gados nosūtītā atbalsta vērtība mūsdienās lēšama aptuveni 200 miljardu ASV dolāru apmērā, apgalvo ASV vēstniecība Krievijā. Krievi cīņai pret nacistiem no amerikāņiem saņēma ap 400 000 kravas un bezceļu automašīnu, tūkstošiem tanku, traktoru un pat lidmašīnu, kā arī miljoniem tonnu degvielas, ēdiena un citu karā akūti nepieciešamu preču no segām līdz lodēm.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!