Foto: Itar-Tass/Scanpix
Krievijai draud milzīga krīze, tostarp ekonomikas sabrukums un sociālais saspīlējums, ja pašreizējais premjers Vladimirs Putins nevis valsts prezidents Dmitrijs Medvedevs kandidēs nākamgad gaidāmajās prezidenta vēlēšanās, trešdien brīdināja divi Kremļa padomnieki no Mūsdienu attīstības institūta (INSOR).

Tas ir līdz šim skaļākais aicinājums Medvedevam meklēt iespējas tikt ievēlētam uz otro prezidentūras termiņu, INSOR pētniekiem iezīmējot Krievijas nākotni tumšās krāsās, ja prezidenta krēslā atgriezīsies Putins vai viņam pietuvināts cilvēks.

Medvedevs un Putins, kuram likums liedza 2008.gada vēlēšanās kandidēt uz trešo prezidentūras termiņu, līdz šim nav skaidri pateikuši, vai kandidēs martā gaidāmajās vēlēšanās, tomēr ir norādījuši, ka tajās nesacentīsies viens ar otru.

"Pašreizējā prezidenta neatbildīgais lēmums nekandidēt uz otro prezidentūras termiņu radīs valstī milzīgu krīzi," teikts INSOR vadītāja Igora Jurgensa un valdes locekļa Jevgeņija Gontmahera laikrakstā "Vedomosti" publicētajā rakstā.

Viņu pārstāvēto institūtu izveidoja Medvedevs pēc stāšanās prezidenta amatā. INSOR uzdevums ir konsultēt Kremli par ekonomikas politikas jautājumiem. Tas tiek uzskatīts par vienu no radikālākajiem Medvedeva Krievijas modernizācijas politikas atbalstītājiem.

Ja Medvedevs izlems nekandidēt, institūta eksperti paredz krasu kritumu Krievijas tirgos un strauju divu valsts galveno problēmu - kapitāla aizplūšanas un imigrācijas - strauju padziļināšanos.

Tāpat Jurgenss un Gontmahers norāda, ka palielināsies sociālās problēmas un labējais ekstrēmisms.

Abi pētnieki rakstā atklāti uzbrukuši Putinam, nodēvējot viņu par konservatīvu valstsvīru, kurš jau "ir sācis aktīvu politisko kampaņu par stabilitātes kursa turpināšanu", lai gan vārds stabilitāte Krievijā esot kļuvis par sinonīmu "pat ne stagnācijai, bet skaidrai lejupslīdei visās Krievijas dzīves jomās".

"Lai izraisītu tādu politisku, ekonomisku un sociālu katastrofu, Putinam pat nevajag atgriezties prezidenta krēslā. Pietiktu ar trešās personas no premjera aprindām parādīšanos," rakstā norāda abi analītiķi.

Jurgenss un Gontmahers norāda, ka Medvedevam ir jāpieņem negrozāms lēmums un jāaicina sabiedrība strādāt kopā pie "grūtā uzdevuma izvilkt valsti no purva, kurā tā ir iegrimusi".

Putins otrdien paziņoja, ka valdošās partijas "Vienotā Krievija" ikgadējais kongress notiks 23.un 24.septembrī, kad, visticamāk, viņš arī paziņos savu lēmumu par kandidēšanu vēlēšanās.

Lai kurš no abiem Krievijas līderiem arī kandidētu, visticamāk viņš uzvarēs, jo valstī trūkst spēcīgas opozīcijas un valsts mediji atbalsta pašreizējo politisko kārtību.

Paredzams,m ka Krievijas prezidenta vēlēšanas notiks 2012.gada 4.martā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!