Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas prezidenta Vladimira Putina padomnieks Anatolijs Čubaiss pametis Krievijas klimata sūtņa amatu un valsti, jo oponējis karam Ukrainā, raksta "Bloomberg". Viņš ir augstākā amatpersona Kremlī, kas iestājusies pret karu kaimiņvalstī, bet ne vienīgā.

Viņa un Putina gaitas ir saistītas kopš 90. gadiem, kad par jauno reformatoru dēvētais privatizācijas vadītājs Čubaiss ievirzīja nākamo valsts prezidentu Kremļa gaiteņos, kā arī palika strādāt viņa vadībā. Putina prezidentūras gados Čubaiss savukārt ieņēma vadošus amatus valsts uzņēmumos, bet pērn kļuva par klimata jeb ilgtspējīgas attīstības sūtni.

Iebrukumu Ukrainā Čubaiss neesot atbalstījis. Noprotams, ka viņš nolēmis Krieviju pamest pēc tam, kad Putins 16. martā televīzijā pārraidīja brīdinājumu vērsties pret visiem nodevējiem, kuri strādājot rietumvalstu labā jeb oponē viņa vestajai "specoperācijai". Sankcijas savukārt Krievijas prezidenta acīs esot mēģinājums Krieviju iznīcināt.

Pagājušajā nedēļā no Skolkovas tehnoloģiju fonda vadītāja amata atkāpās arī agrākā prezidenta Dmitrija Medvedeva tā laika ekonomikas padomnieks un vēlākais premjera vietnieks Arkādijs Dvorkovičs. Arī viņa aiziešana skaidrota ar iestāšanos pret karu.

Krievija Ukrainā iebruka 2014. gadā, bet šī gada 24. februārī jaunā visaptverošā uzbrukumā izvērsusi asiņainu karu, kura laikā pastrādā kara noziegumus, lai tādējādi panāktu savus militāros mērķus. Tiek lēsts, ka karš ir izraisījis lielāko bēgļu migrāciju Eiropā, kā arī lielākos Krievijas karavīru zaudējumus militārā konfliktā kopš Otrā pasaules kara.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!