Krievijas prezidenta administrācija otrdien paziņoja, ka apsver iespēju rīkot referendumu par Vladimira Ļeņina mauzoleja slēgšanu Maskavas Sarkanajā laukumā, kur vispārējai apskatei ir izlikts padomju valsts dibinātāja iebalzamētais ķermenis.
"Ir acīmredzami, ka šādai nekropolei valsts centrā nav jēgas," paziņoja Kremļa politikas veidotājs Vladimirs Kožins intervijā oficiālā laikraksta "Rossijskaja gazeta" trešdienas numuram. Viņš piebilda, ka šis jautājums tomēr jāizlemj tautai un vislabākais būtu rīkot referendumu.

"Ja 80 procenti cilvēku saka, ka Ļeņina līķis ir jāapbedī, tad mums jāpieņem šāds lēmums. Mēs tikai tagad esam nonākuši līdz tam, ka varam pagriezt muguru revolūcijai, nebeidzamajām politiskajām cīņām. Valsts grib normālu darba un labklājības dzīvi," sacīja Kožins.

Ļeņins nomira 1924.gada 21.janvārī. Viņa līķis tika iebalzamēts un novietots mauzolejā Maskavas Sarkanajā laukumā, kur to joprojām var apskatīt.

Diskusija sabiedrībā par Ļeņina mirstīgo atlieku tālāko likteni ir saasinājusies kopš Padomju Savienības sabrukuma 1991. gadā.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins 2001. gada oktobrī paziņoja, ka ir pret jebkādiem plāniem pārvietot vai apbedīt Ļeņina mūmiju, kas vēl aizvien ir iecienīts tūristu apskates objekts.

Krievijas Zinātņu akadēmijas Vēstures institūts 2006.gada aprīlī ieteica slēgt Ļeņina mauzoleju, jo "Ļeņina darbība novedusi valsti garīgā un sociāli ekonomiskā strupceļā .. un izolējusi valsti no civilizētās pasaules".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!