Foto: AFP/Scanpix/LETA

Kremlis trešdien paziņojis, ka izvērtēs ASV prezidenta Džo Baidena priekšlikumu par tikšanos ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, taču brīdinājis Vašingtonu, ka tai vajadzētu atturēties no jaunu sankciju ieviešanas pret Maskavu, ja tā vēlas abpusējo attiecību uzlabošanos.

"Pagaidām ir pāragri runāt par šo tikšanos konkrētu aprišu plānā, tas ir jauns priekšlikums, un tas tiks pētīts, tiks veikta analīze," žurnālistiem pavēstīja Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

ASV un Krievijas līderi vienojušies, ka šādas tikšanās sagatavošanas tēma tiks izvērtēta, izmantojot diplomātiskos kanālus, norādīja Peskovs.

Izsakoties par to, kādi jautājumi varētu tikt skarti šādā samitā, Peskovs norādīja, ka tās, "neapšaubāmi, ir divpusējās attiecības", neko tuvāk par iespējamo darba kārtību neminot.

ASV un Krievijas attiecības pēdējo nedēļu laikā atkal saasinājušās, Krievijai koncentrējot lielus bruņotos spēkus Ukrainas tuvumā.

ASV un to sabiedrotie mudinājuši Krieviju atvilkt Ukrainas tuvumā koncentrētos bruņotos spēkus.

"Visu satraukumu, lai arī kas to paustu, ieskaitot ASV, saistībā ar mūsu karaspēka pārvietošanu Krievijas teritorijā mēs uzskatam par nepamatotu," norādīja Peskovs.

Ukrainas teritorijā "deeskalācija var notikt tikai tad, ja Ukrainas bruņotie spēki atteiksies no provokatīvām darbībām", viņš piebilda.

Jau tā saspringtās attiecības saasinājās vēl vairāk, kad ASV pieprasīja Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija atbrīvošanu no cietuma un noteica Maskavai jaunas sankcijas par Navaļnija saindēšanu.

Peskovs sacīja, ka Putina un Baidena telefonsarunā Navaļnijs netika apspriests.

Kremļa paziņojumā teikts, ka līderu sarunā spriests par Ukrainu, kā arī Irānas kodolprogrammu, Afganistānas miera sarunām un klimata izmaiņām.

Trešdien uz Kremli izsaukts ASV vēstnieks Krievijā Džons Salivans, kuram norādīts, ka Vašingtonai vajadzētu atturēties no jaunu sankciju ieviešanas pret Maskavu, ja tā vēlas abpusējo attiecību uzlabošanos, aģentūru AFP informējis Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāvis.

Savukārt Peskovs informējis, ka Salivans ticies ar Putina ārpolitikas padomnieku Juriju Ušakovu, taču tas nenozīmējot, ka sākusies divpusējā samita sagatavošana.

"Diskusijas bija par faktu, ka izsludinātajām iniciatīvām nepieciešama atbilstoša rīcība," norādīja Peskovs.

Tikmēr ASV vēstniecība Maskavā atteikusies sniegt komentārus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!