Foto: Delfi kolāža
Kremlis trešdien noraidījis Kijivas piedāvājumu apmainīt Ukrainā aizturēto prokrievisko politiķi Viktoru Medvedčuku pret Krievijas sagūstītajiem ukraiņiem.

Medvedčuks tiek uzskatīts par Krievijas ietekmīgāko politisko sabiedroto Kijevā.

Viņš atbalsta ciešāku attiecību veidošanu ar Maskavu un Ukrainas medijos tiek dēvēts par "Putina kūmu", jo Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir Medvedčuka meitas krusttēvs.

Ukrainā viņš izpelnījies nosodījumu, jo turpināja nodarboties ar uzņēmējdarbību Krievijā, kad tā 2014.gada bija izvērsusi agresiju pret Ukrainu, anektējusi Krimu un turpināja destabilizēt Donbasu.

Medvedčukam pērn tika paziņots, ka viņš tiek turēts aizdomās par valsts nodevību un terorisma finansēšanu, un viņam tika noteikts nepārtraukts mājas arests. 27.februārī viņš aizbēga no mājas aresta. Vakar Ukrainas varasiestādes paziņoja, ka Medvedčuks atkal ir aizturēts.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis otrdienas vakarā ierosināja Krievijai apmainīt Medvedčuku pret Krievijas sagūstītajiem ukraiņiem.

Taču Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs paziņoja, ka Medvedčukam nav nekāda sakara ar īpašo militāro operāciju, kā Krievija dēvē karu Ukrainā.

"Viņš ir ārvalsts politiķis," sacīja Peskovs, piebilstot, ka Kremlim nav zināms, vai Medvedčuks maz vēlētos Maskavas iesaistīšanos.

"Medvedčukam nekad nav bijušas nekādas aizkulišu attiecības ar Krieviju," apgalvoja Peskovs, liekot noprast, ka pretējā gadījumā Medvedčuks būtu pametis Ukraina pirms Krievijas iebrukuma sākuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!