Kremlis piektdien nosodījis Balto namu par tā atbalstu ASV Finanšu ministrijas apgalvojumam, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir korumpēts.

ASV finanšu ministra vietnieks terorisma un finanšu izlūkošanas jautājumos Ādams Šubins britu raidorganizācijas BBC programmā, kas tika pārraidīta pirmdien, sacīja, ka Putins ir "korupcijas attēls".

Baltā nama preses sekretārs Džošs Ērnests ceturtdien atbalstīja šo nostāju, sakot, ka Finanšu ministrijas pārstāvja teiktais "vislabākajā veidā atspoguļo administrācijas uzskatu".

Kremlis jau iepriekš nosodījis Šubina izteikumus, sakot, ka tie pielīdzināmi "oficiālām apsūdzībām", bet pēc Baltā nama iesaistīšanās savu retoriku kāpinājis vēl vairāk.

"Tas ir pilnīgi nepieņemams paziņojums no starptautisko attiecību prakses skatupunkta," žurnālistiem piektdien sacīja Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

"Saprotams, prezidents ir pazīstams ar šiem paziņojumiem. Arī viņš uzskata, ka tie tik augstu stāvošiem ASV pārstāvjiem ir nepieņemami un nepiedienīgi."

Vašingtona raidījusi starta šāvienu Putina diskreditācijas kampaņai pirms 2018.gada Krievijas prezidenta vēlēšanām, sacīja Peskovs. Viņš gan arī uzstāja, ka Putins vēl nav izlēmis, vai šajās vēlēšanās startēs.

Šubins BBC pirmdienas raidījumā "Panorama", izsakoties par Putinu, sacīja: "Mēs esam redzējuši viņu, ar valsts aktīvu palīdzību padarot bagātus savus draugus, savus tuvākos sabiedrotos un nostumjot malā tos, kurus viņš neuzskata par saviem draugiem."

"Vai tās ir Krievijas energoresursu bagātības vai citi valsts līgumi, viņš tos novirza tiem, kuros saskata labu kalpošanu sev," sacīja Šubins, piebilstot, ka, viņaprāt, tā ir korupcija.

ASV valdība par to zina jau "daudzus, daudzus gadus", viņš atzina.

"Panorama" atsaucās uz slepenu Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) ziņojumu, kas datēts ar 2007.gadu un kurā teikts, ka Putina bagātība ir aptuveni 40 miljardi dolāru (37 miljardi eiro).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!