Foto: AFI
Krievijas prokuratūra atklājusi aptuveni trīs tūkstošus pārkāpumu pērn notikušajās Valsts domes vēlēšanās un pie atbildības saukusi 95 cilvēkus, atsaucoties uz lielvalsts prezidenta Dmitrija Medvedeva pārstāvja teikto, ziņo raidsabiedrība BBC.

"Vēlēšanu laikā atklāti aptuveni trīs tūkstoši pārkāpumu un pēc izmeklēšanas 95 personas sauktas pie administratīvās atbildības," informējuši Kremļa pārstāvji.

Ierosinātas arī divas krimināllietas par iespējamu vēlētāju uzpirkšanu Ļeņingradas apgabalā un apliecību, kas ļauj balstot citā vēlēšanu iecirknī, viltošanu. Vēl trijos gadījumos prokuratūra turpina izmeklēšanu.

Prokuratūras informācija liecina, ka pārkāpumi vēlēšanu komisijās konstatēti vairākos Krievijas apgabalos. Pārkāpumi fiksēti arī par vēlēšanu sarakstu veidošanu un aģitācijas noteikumu neievērošanu.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar 4.decembrī notikušo vēlēšanu rezultātiem iekļūšanai parlamenta apakšpalātā nepieciešamo 7% vēlētāju atbalstu ieguvušas četras partijas. Premjerministra Vladimira Putina vadītā "Vienotā Krievija", kuras saraksta līderis bija valsts prezidents Dmitrijs Medvedevs, saņēmusi 49,3% balsu, kas nozīmē, ka partijai Valsts domē ir nodrošināta vairāk nekā puse vietu jeb 238 no 450 deputātu vietām, kas gan ir par 77 vietām mazāk nekā līdzšinējā Valsts domes sasaukumā. Krievijas Federācijas Komunistiskā partija ieguvusi 19,2% un 92 deputātu vietas, "Taisnīgā Krievija" ‒ 13,25% un 64 deputātu mandātus, bet Krievijas Liberāldemokrātiskā partija ‒ 12% balsu un 56 deputātu vietas Valsts domē.

Valsts domes vēlēšanas kritizēja starptautiskie novērotāji no Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) un Eiropas Padomes, norādot, ka tās bija negodīgas par labu premjerministra Vladimira Putina valdošajai partijai "Vienotā  Krievija" un tajās notika acīmredzamas manipulācijas, tostarp balsu viltošana, metot urnās fiktīvus biļetenus.

Par vēlēšanu norises pārkāpumiem ziņoja ne tikai starptautiskie un vietējie vēlēšanu novērotāji un opozīcijas aktīvisti, bet arī Valsts domē iekļuvušās Komunistiskās partijas un "Taisnīgās Krievijas" līderi Genadijs Zjuganovs un Sergejs Mironovs. Zjuganovs pavēstīja, ka "Vienotā Krievija" sev pieskaitījusi par 15% vairāk balsu, nekā bija patiesībā, solot izmeklēt vēlēšanu  rezultātus visos reģionos. Savukārt Mironovs paziņoja, ka vislielākā krāpšanās notikusi Sanktpēterburgā.

Pret vēlēšanu rezultātiem visā Krievijā protestē tūkstošiem cilvēku.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!