Krievijas Drošības padome (DP), pēc Krievijas laikrakstā sniegtās informācijas, tuvākajā laikā gatavojas sākt valsts drošības struktūru reorganizāciju, kas, pēc raksta autoru domām, varētu nozīmēt Valsts drošības komitejas (VDK) atjaunošanu.
Lielā slepenpolicijas reorganizācija jau ir iekļauta DP pusgada darba plānā kā "specdienestu darbības koordinācija efektivitātes paaugstināšanai", piektdien raksta avīze "Segodņa".

Šis izteikums "apliecina pirms jaunā gada parādījušās baumas par to, ka Aleksandrova himnai tiek gatavota vēl viena padomju ēras atribūta reanimēšana, proti, VDK", uzsvērts laikrakstā.

"Segodņa" atgādina, ka jau novembrī DP sekretārs Sergejs Ivanovs runāja par kādas DP ekspertu komisijas izveidošanu, kura nodarbosies ar specdienestu skaita samazināšanu, apvienojot tos vienā virsstruktūrā.

Pēc laikrakstā sniegtās informācijas, šobrīd Kremlis plāno apvienot Federālo drošības dienestu (FDD) ar Federālo valdības sakaru un informācijas aģentūru (FAPSI) un Federālo apsardzes dienestu (FAD). Pat šāda reforma, pēc raksta autoru domām, veidos jaunu valsts drošības struktūru, kas pēc saviem apjomiem līdzināsies padomju laika VDK.

Valsts dome jau ir izvirzījusi jautājumu par pilnīgu vai daļēju VDK rekonstrukciju. Pagājušā gada novembrī parlamentā tika apspriests atbilstošs likumprojekts, taču deputāti to nepieņēma.

Avīze raksta, ka likumprojekta autori "bija pārcentušies", cenšoties atjaunot VDK visdārgākajā veidā, pievienojot tai arī izlūkus un robežsargus.

Pašreizējā Krievijas valsts drošības institūciju struktūra izveidota 1991.gadā. Tad no bijušā VDK tika atdalīti pirmām kārtām FAPSI un FAD, bet vēlāk arī Ārējās izlūkošanas dienests un Federālais robežapsardzes dienests. Tas, kas pēc reformām atlika no VDK, tika nosaukts par Federālo drošības dienestu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!