Foto: AFP/Scanpix/LETA

Itālijas premjerministra vietniekam Mateo Salvīni tuva persona vadījusi slepenas sarunas, lai no Krievijas saņemtu finansiālu atbalstu viņa pārstāvētajam politiskajam galēji labējam spēkam "Līga", atklāj sarunas ieraksts, kas nonācis medija "BuzzFeed News" rīcībā.

Portāls atklāj, ka pagājušā gada 18. oktobrī Krievijas galvaspilsētas Maskavas vēsturiski nozīmīgajā "Metropol Hotel" ierakstītā saruna notikusi starp sešiem vīriem - trim krieviem un trim itāļiem – ar mērķi veidot "lielo aliansi". Saruna pamatā bijusi par naftas tirdzniecību, taču viņu patiesais mērķis bija liberālo demokrātiju sakaušana un jaunas, ar Krieviju uz viena viļņa esošas nacionālistiskas Eiropas veidošana, atklājas sarunas gaitā.

"BuzzFeed News" žurnālistu rokās nonākušajā ierakstā dzirdams, kā seši vīri sarunā vienojas par Krievijas naftas darījumu, lai tā aizsegā "Līgai" pārskaitītu desmitiem miljonu ASV dolāru. Ierakstā arī atklājas detaļas, kā tieši abas puses plāno slēpt īsto līdzekļu saņēmēju, jo Itālijas likumi liedz politiskajām partijām pieņemt liela mēroga finansiālo palīdzību no ārvalstīm. Pilns sarunas transkripts angļu valodā lasāms šeit.

"Mēs vēlamies mainīt Eiropu," sarunā saka ilggadīgs Salvīni padomnieks un sarunu vedējs Džianluka Savoini, "Jaunajai Eiropai jābūt tuvākai Krievijai nekā iepriekš, pirms mēs vēlamies savu suverenitāti." Krievijas pārstāvji savukārt tobrīd Maskavā esošo Salvīni entuziastiski dēvē par "Eiropas Trampu", lai gan viņš pats sarunā nepiedalās.

"BuzzFeed" norāda, ka diemžēl medijam viņus nav izdevies identificēt, lai gan norādes ierakstā liecina, ka augsta līmeņa valdības pārstāvji par slepeno sarunu ir informēti. Tikai dienu iepriekš publiskā runā Salvīni īsi pirms tikšanās ar Krievijas premjerministra vietnieku Dmitriju Kozaku un ietekmīgu partijas "Vienotā Krievija" politikas veidotāju Vladimiru Pliginu nosodīja pret Krieviju vērstās sankcijas. Gan Kozaks, gan Pligins pieminēti arī slepenajā sarunā.

"Līgas" līderis līdz šim aktīvi noliedzis jebkādas finansiālas palīdzības saņemšanu no ārvalstīm. Nav zināms, vai viesnīcas vestibilā vestā saruna novedusi arī pie reāliem naudas pārskaitījumiem, atzīmē "BuzzFeed", norādot, ka specifiskās sarunā atklātās detaļas gan liek uzdot jautājumus, vai šādu sarunu vešana nav novedusi pie likumu pārkāpumiem, kā arī kaitējusi maijā notikušajām Eiropas Parlamenta vēlēšanām, galēji labējo radikāļu priekšvēlēšanu kampaņām, iespējams, pastarpināti saņemot naudu no Krievijas un tādējādi gūstot papildu popularitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!