Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas un Francijas prezidenti Vladimirs Putins un Emanuels Makrons pirmdien aicināja uz pašreizējās Irānas kodolvienošanās precīzu ievērošanu, paziņoja Kremlis.

"Krievijas un Francijas prezidenti izteicās par labu tam, ka plāns tiek precīzi ievērots", teikts Kremļa paziņojumā, norādot uz 2015.gada Kopējo visaptverošo rīcības plānu (JCPOA), kas tika noslēgts Irānas un pasaules lielvaru, arī Krievijas un Francijas, starpā.

Kremlis šo paziņojumu izplatījis pēc telefonsarunas, kurā Makrons informējis Putinu par savām nesenajām sarunām ASV ar Savienoto Valstu prezidentu Donaldu Trampu.

Tramps solījis līdz 12.maijam izlemt kodolvienošanās likteni un pieprasījis tajā pārmaiņas, kas atbilstoši Eiropas galvaspilsētu vērtējumam būtu juridisks pārkāpums.

Trampa nacionālās drošības padomnieks Džons Boltons svētdien sacīja, ka prezidents vēl nav izlēmis, vai atteikties no līguma.

Makrons iepriekš ierosinājis noslēgt papildu līgumu, ar kuru tiktu paplašināti Irānai noteiktie ierobežojumi.

Krievija norādījusi, ka līgumam "nav alternatīvas" un ka Irānas nostāja šajā jautājumā ir vissvarīgākā.

Irānas prezidents Hasans Ruhani noraidījis iespēju, ka kodolvienošanās varētu tikt pārskatīta.

Irāna vairākkārt uzsvērusi, ka tā ievēros esošo kodolvienošanos, bet nespriedīs par savu ballistisko raķešu programmu.

Trampa Eiropas sabiedrotie centušies ASV līderi pārliecināt, lai viņš neizstājas no 2015.gada vienošanās, ar kuru tika atceltas Irānai noteiktās sankcijas, kā arī sniegtas garantijas tās civilajai kodolprogrammai apmaiņā pret ierobežojumiem programmām, kas var tikt izmantotas kodolieroču attīstībai.

Tramps sacījis - ja Eiropas sabiedrotie līdz 12.maijam neizlabos "šausmīgos trūkumus", kā viņš tos nodēvēja, tad viņš atjaunos ekonomiskās sankcijas pret Irānu, kas līgumam būtu smags trieciens.

Pārējās līgumu parakstījušās puses - Krievija, Ķīna, Vācija, Lielbritānija un Francija - iepriekš apliecinājušas, ka vēlas līgumu saglabāt.

Teherāna brīdinājusi, ka tā aktivizēs savu kodolprogrammu, ja ar lielvarām noslēgtā vienošanās izjuks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!