Foto: Itar-Tass/Scanpix
Krievijas varas iestādes slepus nomainījušas Smoļenskas katastrofas upuru piemiņas plāksni, tāpēc Polijas prezidents, pirmdien apciemojot Krieviju, pie piemiņas zīmes negrasās nolikt ziedus, vēsta ārvalstu mediji.

Iepriekš obelisku rotājusi poļu uzstādītā piemiņas plāksne, taču krievi to slepus nomainījuši.

Katastrofas upuru tuvinieki notikuma vietā bija uzstādījuši plāksni ar uzrakstu poļu valodā, kurā teikts, ka bojāgājušie lidmašīnā devušies atzīmēt "padomju genocīda nozieguma pret karagūstekņiem - Polijas armijas virsniekiem" gadskārtu. Taču krievi nesen slepus šo plāksni nomainījuši pret citu, kurā ir īss uzraksts krievu un poļu valodā. Jaunajā plāksnē nav minēts Katiņas slaktiņš.

Lai gan Smoļenskas domes pārstāvji apgalvo, ka poļi iepriekš devuši atļauju plāksnes nomaiņai, Polijas varasiestādes to noliedz.

Notikušais no jauna ir izprovocējis Polijas neapmierinātību. Telekanāls BBC vēsta, ka pie Krievijas vēstniecības Varšavā pulcējušies demonstranti, kuri pārmet Krievijai centienus noslēpt notikušo Smoļenskā. "Tikai šausmīgā patiesība par Smoļensku un Katiņu varēs mūs vienot, bet meli – nekad," protesta akcijā uzsvēruši sanākušie.

Ārvalstu mediji pieļauj, ka viesojoties Krievijā, Polijas prezidents Broņislavs Komorovskis Krievijas prezidentam Dmitrijam Medvedevam uzdos jautājumu par plāksni un tās nomaiņu.

Svētdien aprit gads, kopš traģiskās aviokatastrofas, kurā gāja bojā Polijas prezidents Lehs Kačiņskis un vēl 95 cilvēki. Polijas amatpersonas todien bija ceļā uz Katiņu, lai pieminētu tur noslepkavotos.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!