Tūkstošiem automobilistu Maskavā, Sanktpēterburgā un citās Krievijas pilsētās svētdien rīkoja protesta akcijas, aicinot atcelt satiksmes privilēģijas, ko uz Krievijas autoceļiem bauda augstas amatpersonas, un attaisnot Altaja novada autovadītāju Oļegu Ščerbinski, kas notiesāts sakarā ar satiksmes negadījumu, kurā pagājušajā vasarā gāja bojā novada gubernators.
Tiesa šomēnes piesprieda 35 gadus vecajam Ščerbinskim četru gadu ieslodzījumu, atzīstot viņu par vainīgu "noziedzīgā nevērībā", kuras dēļ gāja bojā gubernators Mihails Jevdokimovs, viņa šoferis un miesassargs un smagi cieta gubernatora sieva.

Avārija notika, kad gubernatora "Mercedes", kas brauca ar ātrumu vismaz 150 kilometri stundā, apdzenot aizķēra Ščerbinska automašīnu "Toyota", noslīdēja no ceļa un ietriecās kokā.

Tiesa pauda viedokli, ka apsūdzētajam būtu bijis jāredz lielā ātrumā braucošais gubernatora automobilis un jādod tam ceļš, bet Ščerbinskis, kura mašīnā tobrīd atradās divas sievietes un divi bērni, uzsvēra, ka nekāda piesardzība nebūtu palīdzējusi viņām pamanīt gubernatora auto.

Proetestu rīkotāji izteikuši viedokli, ka tiesa, atzīstot Ščerbinski par vainīgu, "līdz ar to atzinusi ierēdņu tiesības rupji pārkāpt satiksmes noteikumus".

Protestētāji izveidoja garas autokolonnas Maskavas centrā un, braucot lēni, centās paralizēt satiksmi, lai pievērstu uzmanību sasāpējušajai problēmai. Viņi pieprasīja pārskatīt Ščerbinska spriedumu un aizliegt izmantot mirgojošās bākugunis visām mašīnām, izņemot ārkārtējo dienestu autotransportu.

Daudzi akcijas dalībnieki savas mašīnas bija izrotājuši ar oranžām un melnām lentītēm, skaidrojot, ka oranžā krāsa simbolizē viņu cerības tikt izdzirdētiem, bet melnā - sēras par tiesisko kārtību valstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!