Foto: RIA Novosti/Scanpix
Krievija savā militārajā bāzē Afganistānas pierobežā, Tadžikistānā, nogādājusi vairākas raķešsistēmas "S-300", atsaucoties uz Krievijas Aizsardzības ministriju, ziņo "The Moscow Times".

Krievija bāzi Tadžikistānā pēdējos gadus uzturējusi kā galveno bastionu Centrālāzijas un pastarpināti arī savai aizsardzībai pret islāma radikāļu iefiltrēšanos, kā arī narkotiku kontrabandu. Krievijai tā ir arī svarīga bāze klātbūtnes nodrošināšanai Afganistānas tuvumā kopš tās spēki to pameta 1989. gadā pēc aptuveni desmit gadus ilgas karadarbības.

Lielākais spēlētājs reģionā joprojām ir ASV, kurām karu plosītajā valstī izvietoti aptuveni 13 000 karavīru. Tas gan nav liedzis Krievijai pastiprināt savu ietekmi pār notikumiem reģionā, pēdejos gados vedot divpusējas sarunas ar talibiem, pret kuriem ASV cīnās. ASV iepriekš arī apsūdzēja Krieviju talibu apgādāšanu ar ieročiem.

Tagad Krievijas Aizsardzības ministrijas pārstāvji vēsta, ka uz tās bāzi no centrālajiem valsts apgabaliem nosūtīts pretgaisa aizsardzības bataljons, kurā ietilpst aptuveni 30 raķešu palaidēji un citi transportlīdzekļi, kas paredzēti bāzes un "plašāka Centrālāzijas reģiona" aizsardzībai.

Aizsardzības ministrijas oficiālais portāls "Zvezda" arī publiskojis video, kā bataljona transportlīdzekļi tiek iekrauti vilcienā.


"S-300" ir pretgaisa aizsardzības sistēmas, kas paredzētas dažādu gaisā esošu mērķu notriekšanai - gan lidaparātu, gan vadāmo un ballistisko raķešu iznīcināšanai līdz 150 kilometru attālumā. Viens palaidējs var izšaut vairākas raķetes ar trīs sekunžu intervālu. Pēdējos gados Krievija "S-300" un par tām spējīgākās "S-400" sistēmas pārdevusi Ķīnai, Ēģiptei, Irānai, Sīrijai, kā arī Turcijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!