Krievija ceturtdien oficiāli iesniedza ANO Drošības padomē rezolūcijas projektu, kurā aicina Gruziju izvest tās karavīrus no teritorijas Abhāzijas tuvumā un izteica cerību, ka balsojums notiks jau piektdien.
Krievijas vēstnieks ANO Vitālijs Čurkins pavēstīja, ka ir apmierināts ar projekta tekstu.

"Mēs esam ar rezolūciju apmierināti, un tā noteikti satur tās galvenā prasības, ko vēlējāmies sākotnēji," piebilda Čurkins.

Pagājušajā mēnesī ASV iebildumi ANO Drošības padomē aizkavēja Krievijas sagatavotās rezolūcijas apstiprināšanu. Rezolūcijā Gruzija aicināta aizvest savus spēkus no Kodori ielejas un atteikties no plāniem tur izveidot "autonomās Abhāzijas republikas valdību".

Jūlijā Gruzijas armijas vienības sarīkoja militāru operāciju Kodori aizā, ko abhāzu separātisti un tos atbalstošā Krievija uzskatīja par 1994.gada Maskavas miera līguma pārkāpumu un par mēģinājumu atjaunot kontroli pār šo provinci.

Pēdējais rezolūcijas projekts "aicina Gruzijas pusi panākt, ka situācija augšējā Kodori ielejā saskan ar Maskavas miera līgumu un ka šajā teritorijā neatrodas karavīri, kuru atrašanās tur nav pieļaujama".

Gruzija aicināta arī "pret Abhāzijas drošības jautājumiem attiekties nopietni, lai izvairītos no darbībām, kas var tikt uzskatītas par draudīgām un atturēties no provokatīvām akcijām, īpaši augšējā Kodori ielejā".

Spriedze Gruzijas un Abhāzijas attiecībās vērojama laikā, kad strauji pasliktinājušās arī attiecības starp Maskavu un Tbilisi. Gruzijas varasiestāžu veiktais Krievijas izlūkdienestu virsnieku arests aizdomās par spiegošanu pagājušajā mēnesī pārauga visasākajā abu valstu attiecību krīzē pēdējās desmitgades laikā.

Kopš tā laika Krievija pārtraukusi pasta sūtījumu piegādi un transporta satiksmi uz Gruziju.

Gruzija nokaitinājusi Maskavu ar savu prorietumniecisko orientāciju, un jo īpaši ar ieceri pievienoties NATO.

Krievija svētdien izmantoja ANO novērotāju misijas Gruzijā (UNOMIG) mandāta termiņa beigas, lai aktualizētu jautājumu par Gruzijas karavīriem Kodori.

Saskaņā ar iesniegto uzmetumu, UNOMIG mandāts tiktu pagarināts līdz nākamā gada 15.aprīlim, kā to savā pēdējā ziņojumā par Abhāziju rekomendēja ANO ģenerālsekretārs Kofi Annans.

UNOMIG 121 militārā novērotāja un 12 policistu sastāvā tika izveidota 1993.gada jūlijā pēc Gruzijas konflikta ar neatkarību pasludinājušo Abhāziju.

Savā ziņojumā Annans uzsvēra, ka UNOMIG klātbūtne "joprojām ir būtiska konflikta zonas stabilitātei un vienošanās progresa atvieglošanai".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!