Foto: AFP/Scanpix
Krievija aizliegusi izlaist filmu par čečenu deportācijām pēc Staļina pavēles Otrā pasaules kara laikā, nodēvējot to par pretkrievisku un falsifikāciju.

Čečenijā uzņemtajā vēsturiskajā drāmā attēlots, kā Padomju Savienība 1944. gada ziemā deportēja čečenus un tiem radniecīgos ingušus, apsūdzot tos nelojalitātē valstij.

Vēstulē scenāristam un producentam Ruslanam Kokanajevam Krievijas Kultūras ministrijas pārstāvis filmu nodēvējis par "vēsturisku falsifikāciju". "Mēs uzskatām, ka filma veicina etnisku naidu," raksta ministrijas kino nodaļas pārstāvis Vjačeslavs Teļnovs.

Kinolente ar nosaukumu "Ordered to Forget" ("Pavēle aizmirst") uzņemta saistībā ar deportāciju 70. gadadienu.

Kultūras ministrija izcēla ainu, kurā Haibahā dzīvi tika sadedzināti 700 cilvēki. Ministrija sacīja, ka ierēdņi esot pārskatījuši trīs Krievijas arhīvus, tai skaitā Iekšlietu Tautas komisariāta jeb NKVD krājumu.

"Izmeklēšanā netika atrasts neviens dokuments, kas apstiprinātu iedzīvotāju masu slepkavības faktu," sacīja ministrija. "Tas mums ļauj secināt, ka apgalvojumi par šo "notikumu" ir vēsturiska falsifikācija."

Filmas veidotājus pārsteidzis ministrijas lēmums. "Es to negaidīju, jo bijām pārliecināti, ka iegūsim izplatīšanas atļauju. Tie ir labi zināmi fakti," sacīja Kokanajevs. "Mēs dosimies uz tiesu un pierādīsim, ka mums ir taisnība." Kultūras ministra Vladimira Medinska padomniece Larisa Hona laikrakstam "Kommersant" sacīja, ka ministrija vēl neesot pieņēmusi galīgo lēmumu par filmas izlaišanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!