Krievijā līdz vēlēšanām 26.martā aizliegts publicēt grāmatu, kurai, pēc tās izdevēju ieceres, bija jāatklāj vēlētājiem prezidenta vietas izpildītāja Vladimira Putina personības noslēpums.
Paskaidrojot, ka tas dotu prezidenta vietas izpildītājam negodīgas priekšrocības, Centrālā vēlēšanu komisija nolēma, ka grāmata "Pirmajā personā", kurā ietvertas intervijas ar Putinu, būtu viņam bezmaksas reklāma, informēja grāmatas izdevniecība "Vagrius".

Izdevniecības direktors Gļebs Uspenskis gan norādīja, ka citi prezidenta amata kandidāti, tajā skaitā Komunistiskās partijas līderis Genadijs Zjuganovs un ultranacionālists Vladimirs Žirinovskis, jau ir izdevuši savas grāmatas.

"Mani neinteresē, kurš uzvarēs prezidenta vēlēšanās, mans darbs ir pārdot grāmatas. Un šo grāmatu pēc vēlēšanām vairs nepirks," teica Uspenskis.

Viņš informēja, ka 50 tūkstoši grāmatas eksemplāru, kas patlaban tiek iespiesti, ir pārdoti Krievijas prezidenta administrācijai, piebilstot, ka plānots izdot 500 tūkstošus eksemplāru, mazumtirdzniecībā pārdodot katru apmēram par vienu ASV dolāru (0,59 latiem).

Grāmatā "Pirmajā personā" ir 191 lappuse un tajā ietvertas dažādas intervijas, kuras Putins piecas dienas sniedzis diviem žurnālistiem un prezidenta administrācijas preses dienesta pārstāvim.

Žurnālisti bija no laikraksta "Kommersant", kas publicēja interviju fragmentus laikraksta piektdienas numurā.

"Kommersant" žurnālisti, kas preses konferencē piedalījās kopā ar izdevniecības vadītāju, apgalvoja, ka Putins nav bijis iepriekš informēts par jautājumiem, kurus viņam uzdos.

Viņi sacīja, ka Putinam pēc tam parādīts intervijas teksts, kuru viņš pats pārlasījis un izrediģējis.

Viena no atklātākajām grāmatas nodaļām ir par Putina pagātnes saikni ar VDK. Viņš esot vēlējies strādāt šajā organizācijā jau kopš skolas vecuma.

Putins pastāstījis, ka darbojies VDK 16 gadus, spiegojot Vācijas pilsētā Drēzdenē no 1985. līdz 1990.gadam, kur esot koncentrējies uz "politisko izlūkošanu".

Viņš uzsvēris, ka spiegu un vietējo aģentu izmantošanu uzskata par lietderīgu, lai veiksmīgi ievāktu informāciju un uzturētu valsts drošību.

Putins arī noraidījis pieņēmumus par to, ka no dzimtās Sanktpēterburgas Maskavā nokļuvis ar liberālā politiķa Anatolija Čubaisa palīdzību, un apgalvojis, ka viņš saņēmis uzaicinājumu no Krievijas prezidenta lietu pārvaldnieka Pāvela Borodina.

Borodinu, kurš ir iesaistīts ar Šveices firmu "Mabetex" saistītajā korupcijas skandālā, tūlīt pēc stāšanās prezidenta vietas izpildītāja amatā Putins atlaida.

Putins neatlaidīgi aizstāvējis savu stingro nostāju pret kaujiniekiem Čečenijā, apgalvojot, ka separātisti ir viņu izaicinājuši pielietot spēku, un atkārtoti paziņojis, ka karš nebeigsies, kamēr netiks iznīcināta visa pretestība.

"Ir jāsit tavam pretiniekam pirmajam un tik stipri, lai tas vairs neceltos," Putins paudis.

Savukārt uz jautājumu, vai viņš, ja tiks ievēlēts par prezidentu, gatavojas radikāli mainīt Krievijas politiku, Putins atbildējis: "To es jums neteikšu!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!