Foto: Kadrs no video

Krievijas Federācijas pilsētā Naļčikā tiesa aizliegusi valstī izplatīt četrus ziņu aģentūras "Associated Press" (AP) arhīva video no kara Čečenijā, atsaucoties uz tiesas dokumentiem, vēsta portāls "MBX media".

Tiesas lēmumā teikts, ka šie video "veicina nelikumīgas darbības" un var izraisīt "negatīvas sociālās, ekonomiskās un citas sekas", kā arī pārkāpj "Konstitūcijas garantētās pilsoņu tiesības uz dzīvi tiesiskā valstī".

Starp aizliegtajiem ir 1995. gada video ar krievu karagūstekņiem. Ierakstā gūstā esošs vienības komandieris Igors Morozovs stāsta, ka attieksme pret viņiem no čečenu karotāju puses ir "pārsteidzoša".

Video redzams arī pašpasludinātās Ičkērijas Valsts drošības departamenta priekšnieks Abu Movsajevs, kurš komentē, ka gūstekņi varēs braukt pie viņiem ciemos kā draugi, kad karš būs beidzies.

Movsajevs 1995. gadā piedalījās ķīlniekus sagrābšanas operācijā Budjonovskas slimnīcā, bet 2000. gadā tika nogalināts.

Citā aizliegtajā video redzami kadri no ikdienas dzīves Argunā, Groznijā un Šali 1995. gada janvārī, kad notika federālā karaspēka uzbrukums Čečenijas galvaspilsētai.

Starp aizliegtajiem iekļuvis video ar kadriem no Krievijas karaspēka ienākšanas Groznijā.Tāpat sarakstā ir video no Groznijas 2000. gadā, kurā parādās arī lauka komandieris Hizirs Hačukajevs, kuru vēlāk Krievijas varasiestādes amnestēja.

Krievija pret Čečenijas reģiona separātistiem ir karojusi divos karos. Pirmais notika no 1994. līdz 1996. gadam, bet Otrais Čečenijas karš sākās 1999. gadā un ilga līdz 2009. gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!