Maskava atbalstīs ANO Drošības padomes rezolūciju par Kosovu vienīgi tādā gadījumā, ja arī Serbija to akceptēs, pirmdien brīdināja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.
Izvairoties skaidri pieminēt Krievijas veto tiesības, Lavrovs teica: "Jebkāds lēmums par Kosovu būs iespējams, vienīgi balstoties uz abu pušu vienošanos. Drošības padome nevarēs pieņemt nekādu citu lēmumu," viņš teica.

Šos vārdus Lavrovs teica, uzturoties Kirgīzijas galvaspilsētā Biškekā pēc Šanhajas sadarbības organizācijas ārlietu ministru apspriedes. Šajā organizācijā ietilpst Ķīna, Krievija, Kazahstāna, Kirgīzija, Tadžikistāna un Uzbekistāna.

ASV valsts sekretāres palīgs Eiropas lietās Deniels Frīds svētdien paziņoja, ka ASV vēlas sadarboties ar Krieviju Drošības padomē, lai noteiktu Kosovas galīgo statusu, taču piebilda, ka galīgajam iznākumam jābūt neatkarībai.

Tomēr Krievija pastāv uz to, ka Kosovas statusa galīgajam akceptam jāpaliek Serbijas ziņā, kura pretojas neatkarības piešķiršanai šai provincei.

Kosovā noteikta ANO administrācijas pārvalde kopš 1999.gada, kad NATO gaisa triecienu kampaņa palīdzēja padzīt serbu spēkus, kuri bija izvērsuši brutālas represijas pret etniskajiem albāņiem, kas veido 90% no Kosovas iedzīvotājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!