Foto: EPA/Scanpix/LETA

Uz Krievijas Ārlietu ministriju piektdien izsaukts vēstniecības pārstāvis sniegt paskaidrojumus saistībā ar aicinājumiem piedalīties opozīcijas protestos, lai gan ASV bija brīdinājušas izvairīties no mītiņiem.

Pagājušajā nedēļā pirms sestdien gaidāmās protesta akcijas ASV vēstniecība Krievijā savā mājaslapā izsludināja "demonstrāciju trauksmi", publiskojot protesta akciju laikus un norises vietas, kā arī brīdinot izvairīties no demonstrācijām.

Tomēr Krievijas Ārlietu ministrija piektdien paziņoja, ka kartes, kurā redzama protesta akcijas Maskavā norises vieta, publicēšana ir uzskatāma par "aicinājumu piedalīties" protesta akcijā, kas ir "mēģinājums iejaukties mūsu valsts lietās".

Ministrija informēja, ka saistībā ar šo jautājumu ir izsaukts ASV diplomāts.

Savukārt irpriekš Krievijas Ārlietu ministrija paziņoja, ka Vācijas raidsabiedrības "Deutsche Welle" reportāžas par masveida protestiem Maskavā ir mēģinājums iejaukties Krievijas iekšējās lietās.

Ministrijas paziņojumā teikts, ka šī medija rīcības kurss nevieš uzticību.

"Krievijas puse patur tiesības reaģēt ar attiecīgo nacionālo likumu [šādas rīcības] atkārtošanās gadījumā," paziņoja Ārlietu ministrija, piebilstot, ka šis vēstījums ir nodots, tiekoties ar Vācijas vēstniecības pilnvaroto lietvedi Beāti Gžeski.

Krievijas varas iestādes 27.jūnijā uz neilgu laiku aizturēja "Deutsche Welle" žurnālistu Maskavā rīkoto protestu laikā

Pēdējo nedēļu laikā tūkstošiem cilvēku piedalījušies protestos pret populāru opozīcijas politiķu nereģistrēšanu septembrī gaidāmajām Maskavas domes vēlēšanām.

Varasiestādes sākušas izmeklēšanu par "masu nekārtībām". Divos pēdējos mītiņos, kas nebija saskaņoti ar varasiestādēm, aizturēti nepilni 2400 cilvēku.

Sestdien plānota kārtējā protesta akcija, kas ir saskaņota ar varasiestādēm.

Protesta akcijas ir plašākās Krievijā kopš 2012.gada, kad Vladimirs Putins tika pārvēlēts valsts prezidenta amatā. Arī tolaik Krievija uzstāja, ka ASV ir mudinājušas uz šiem protestiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!