Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas pastāvīgais pārstāvis ANO Vitālijs Čurkins trešdien apsūdzēja Lībiju Sīrijas nemiernieku apmācīšanā uzbrukumu veikšanai pret Sīrijas valdības objektiem.

"Mēs esam saņēmuši informāciju, ka Lībijā ar tās varas iestāžu atbalstu pastāv īpašs apmācības centrs Sīrijas revolucionāriem, un šie cilvēki tiek sūtīti uz Sīriju, lai uzbruktu likumīgajai valdībai," paziņoja Čurkins ANO Drošības padomes sēdē Ņujorkā.

"Tas ir pilnīgi nepieņemami pēc visiem juridiskajiem standartiem. Šī darbība grauj stabilitāti Tuvajos Austrumos," piebilda Čurkins.

"Mēs uzskatām, ka Sīrijā darbojas "Al Qaeda". Un tagad ir jautājums - vai revolūcijas eksports pārvēršas par terorisma eksportu?" jautāja Krievijas vēstnieks.

Čurkins arī pieprasīja, lai NATO atvainotos par civiliedzīvotāju nāvi pērn Lībijā veiktos uzbrukumos un samaksātu kompensāciju. Ķīna ir atbalstījusi aicinājumus tālāk izmeklēt šos nāves gadījumus.

Čurkina izteikumus, kas aizēnoja debates par ANO misijas atjaunošanu Lībijā, kritizēja ASV vēstniece ANO Sjūzena Raisa un Lībijas premjerministrs Abdelrahims al Kibs.

"Tas tik tiešām ir vareni, ka Krievija - viena no diviem galvenajiem ieroču piegādātājiem Sīrijai - apsūdz Lībiju vai kādu citu valsti opozīcijas apgādāšanā ar ieročiem," sacīja Raisa. Viņa piebilda, ka Krievijai vajadzētu izvērtēt pašai savu atbildību par Sīrijas krīzi.

Lībijas premjerministrs sacīja, ka Lībijas valdība izmeklējusi visus civiliedzīvotāju nāves gadījumus un NATO sadarbojusies ar to šajā izmeklēšanā.

"Šim jautājumam, kas attiecas uz Lībijas iedzīvotāju asinīm, nav jābūt par tematu politiskā propagandā vienas valsts labā pret kādu citu valsti," sacīja Kibs. "Es ceru, ka iemesls šī jautājuma izvirzīšanai nebūs traucēt vai novērst starptautiskās sabiedrības iejaukšanos citu valstu situācijā, kur tiek slepkavota to tauta," teica Lībijas premjers.

Lībijas premjerministrs neapsprieda Čurkina apgalvojumus par apmācības nometnēm Lībijā.

Lībija 29.februārī paziņoja, ka sniegs humānu palīdzību 100 miljonu ASV dolāru apmērā, lai atbalstītu Sīrijas tautas cīņu par brīvību pret prezidenta Bašara al Asada "diktatorisko režīmu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!