Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs pirmdien paziņoja, ka drīzumā par Sīrijas konflikta atrisinājumu notiks ieinteresēto pušu sarunas "paplašinātā formātā", vienlaikus viņš apsūdzēja dažus partnerus, ka tie no sarunām cenšas izvairīties.

Kopš pagājušajā mēnesī Vīnē notikušajām bezprecedenta sarunām spēlētāju skaits, kas grib panākt Sīrijas konflikta atrisinājumu, ir pieaudzis, preses konferencē Erevānā sacīja ministrs.

"Tuvākajā laikā būs vēl viena sanāksme paplašinātā formātā. Tās ir aptuveni 20 valstis un organizācijas," norādīja Lavrovs.

Sarunu dalībniekiem, kuru vidū jau ir ASV, Francija un Irāna, pievienosies arī Arābu līga un Islāma sadarbības organizācija, viņš piebilda.

Panākt progresu pirms nākamās sarunu kārtas kļuvis sarežģītāk, jo dažas valstis cenšas izvairīties no nepieciešamā darba un pašām sarunām, uzsvēra Lavrovs.

"Vesela virkne mūsu partneru joprojām cenšas izvairīties no konkrēta darba, sarunām un ierobežo jautājumu līdz abstraktiem aicinājumiem, ka ir nepieciešama [Sīrijas] prezidenta Bašara al Asada atkāpšanās," sacīja ministrs, norādot, ka šāda pieeja novērš uzmanību no darba, kas nes rezultātus.

Krievijas armija 30. septembrī sāka gaisa spēku operāciju pret Sīrijas nemierniekiem, šādi sniedzot atbalstu Sīrijas prezidenta Asada valdībai.

ASV un citas valstis pārmetušas Maskavai, ka tā operācijas gaitā nepietiekami vēršas pret "Islāma valsti" un citiem džihādistiem, bet tā vietā uzbrūk pārējiem Asada pretinieku formējumiem.

Maskava jau ir informējusi partnerus par "mūsu teroristu organizāciju sarakstu" un sagaida, ka nākamajā sarunu kārtā tiks sastādīts "vienots saraksts, lai nav nekādu runu par to, kas kam uzbrūk un kas ko atbalsta", sacīja Lavrovs.

Sīrijā kopš 2011. gada notiek pilsoņkarš, kurā pret valdību cīnās sašķeltās bruņotās opozīcijas grupējumi un ekstrēmistu organizācijas, tādas kā "Islāma valsts" un "Al Nusra". Atbilstoši ANO datiem kopš karadarbības sākuma Sīrijā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 250 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!