Foto: AFP/Scanpix
Krievija apsūdzējusi Turciju islāmistu kaujinieku vervēšanā Kaukāzā un Vidusāzijā, lai nosūtītu tos uz Sīriju, liecina vēstule, ko Maskava nosūtījusi ANO Drošības padomei.

Krievijas vēstnieks ANO Vitālijs Čurkins ar 10.februāri datētajā vēstulē norādījis, ka Turcija Antaljā izveidojusi bāzi ārvalstu kaujiniekiem no bijušās PSRS, kuru vadot šajā pilsētā dzīvojošais Krievijas pilsonis Ruslans Haibulovs, kam Ankara izsniegusi pastāvīgās uzturēšanās atļauju.

Septembrī caur Gaziantepas robežšķērsošanas punktu Sīrijā no Turcijas teritorijas ieradies 1000 kaujinieku no Eiropas un Vidusāzijas, lai papildinātu teroristiskā grupējuma "Islāma valsts" rindas, teikts vēstulē.

Rekrutētāji aktīvi darbojoties Turcijas ieslodzījuma vietās, kur ārvalstniekiem piedāvā pēc atbrīvošanas pievienoties "Islāma valstij", apgalvo Krievija.

Pagājušā gada sākumā Turcijas izlūkdienests esot palīdzējis no Antaljas Eskišehirā nogādāt etniskos tatārus, kas cīnījušies ar "Al Qaeda" saistītā grupējuma "Al Nusra fronte" kaujinieku rindās.

Maskava arī apgalvo, ka Turcijas palīdzot "Islāma valsts" kaujiniekiem no Sīrijas nokļūt Jemenā. Tas tiekot darīts vai nu ar turku militārajām transporta lidmašīnā, vai arī pa jūras ceļu.

Rekrutēšanā esot iesaistīti Krievijas pilsoņi, kas saistīti ar Turcijas izlūkdienestu un policiju, teikts vēstulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!