Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievija apturējusi dalību tā dēvētajā labības darījumā par Ukrainas labības un citu pārtikas produktu transportēšanu no Ukrainas Melnās jūras ostām, sestdien pavēstīja Krievijas Aizsardzības ministrija.

Lēmums pieņemts sakarā ar dronu uzbrukumiem kuģiem Sevastopolē, Krievijas okupētajā Krimā, par ko iepriekš pavēstīja okupantu ieceltais vietvaldis.

Atbilstoši Krievijas ministrijas versijai uzbrukts kuģiem, kas iesaistīti "labības koridora" drošības pasākumos.

Arī Krievijas Ārlietu ministrija publicējusi paziņojumu par izstāšanos no "labības darījuma", apsūdzot Ukrainu "plašā triecienā" ar droniem Krievijas Melnās jūras flotes kuģiem un infrastruktūrai Sevastopolē.

"Sakarā ar Ukrainas bruņoto spēku, kurus vadīja britu speciālisti, darbībām Krievijas puse nevar garantēt civilo sauskravas kuģu, kas piedalās "Melnās jūras iniciatīvā", drošību un ar šo dienu uz nenoteiktu laiku aptur tās īstenošanu," teikts Ārlietu ministrijas paziņojumā.

Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba aicināja visas valstis pieprasīt Krievijai, lai tā izbeidz "bada spēles" un atgriežas pie savu saistību pildīšanas.

Krievijas un Ukrainas "labības darījums" tika ar ANO un Turcijas starpniecību noslēgts 22.jūlijā. Pirmais kuģis vienošanās ietvaros pameta Odesas ostu 1.augustā.

Ukraina ir viens no pasaulē lielākajiem labības eksportētājiem. Krievijas militārā iebrukuma dēļ Melnās jūras ostās sakrājušies miljoniem tonnu pārtikas.

ANO brīdinājusi par bada risku galvenokārt trūcīgajās Āfrikas un Āzijas valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!