Foto: AFP/Scanpix/LETA

Nezināmi ļaundari Rostovas apgabalā caur kravas lūku iekļuvuši vienā no slepenākajām Krievijas militārajām lidmašīnām Il-80 un nozaguši daļu tur esošās aparatūras, ziņo Krievijas mediji. Šis lidaparāts, kas pazīstams arī kā "pastardienas lidmašīna", paredzēts kā augstākās armijas vadības komandpunkts arī kodolkara gadījumā.

Par to, ka lidmašīnai atvērta kravas lūka, policijai ziņoja Taganrogas Aviācijas zinātniski tehniskā kompleksa pārstāvji, apstiprina Iekšlietu ministrijā. Policijas sākusi pārbaudi.

Aģentūra "Interfax", atsaucoties uz saviem avotiem, ziņo, ka lidmašīnas apskates laikā konstatēts, ka pazuduši 39 iekārtu bloki un pieci radiostaciju vadības paneļi.

Savukārt "Gazeta.ru" vēsta, ka nezināmie zagļi līdz ar to varētu būt uzzinājuši slepenu tehnisko informāciju, kam ir valsts noslēpuma statuss.

Il-80 ir veidots uz Il-86s bāzes un ir paredzēts augstākās bruņoto spēku vadības evakuācijai un kā komandpunkts jebkuras intensitātes konflikta apstākļos, tostarp kodolkara gadījumā. Lidmašīnā atrodas sakaru iekārtas un tā ir pilnībā aprīkota autonomai darbībai.

Detalizēta informācija par šo lidaparātu nav publiski zināma, un tai ir valsts noslēpuma statuss. Tīmeklī pieejamā informācija liecina, ka pavisam uzbūvētas četras šādas lidmašīnas, no kurām trīs joprojām ir ierindā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!