Foto: Foto no sociālajiem tīkliem

Krievijas Aizsardzības ministrija izpelnījusies izsmieklu, kad savos sociālo tīklu kontos publicēja pašas vārdiem "neapstrīdamus pierādījumus" par to, ka ASV vadītā koalīcija Sīrijā palīdz džihādistu grupējumam "Daesh", taču viens no publicētajiem attēliem izrādījies ņemts no datorspēles.

Ministrija ierakstā apgalvoja, ka tviterī un "Facebook" publicētajos attēlos ir redzams "Daesh" konvojs, kas pametis Abu Kemālas pilsētiņu, kuru Sīrijas un Krievijas spēki esot atbrīvojuši pagājušajā nedēļā.

"ASV patiesībā piesedz "Daesh" kaujas vienības, lai saglabātu to kaujas spējas, pārvietotu tos un izmantoto Amerikas interešu aizsardzībai Tuvajos Austrumos," bija teikts ministrijas tvitera ierakstā, kurā saite aizveda uz plašāku "Facebook" ierakstu ar apsūdzībām, ka ASV palīdz teroristiem.

Tāpat ministrija skaidro, ka ASV vadītā koalīcija atteikusies sadarboties, lai iznīcinātu bēgošos "Daesh" konvojus.

Taču jau drīz paši ministrijas sociālo tīklu konti sekotāji komentāros sarkastiski norādīja, ka viens no attēliem ir ņemts no videokrātuvē "Youtube" publicēta datorspēles "AC-130 Gunship sumulator: Special Ops Squadron" video.

Turklāt attēla stūrī pat bija atstāts spēles izstrādātāja ieraksts, ka šis ir joprojām izstrādes stadijā esošs projekts.

Savukārt žurnālistu izmeklēšanas grupa "Bellingcat", kas jau iepriekš ir nodarbojusies ar Krievijas propagandas atmaskošanu par notikumiem Ukrainā, norāda, ka cits no ministrijas publicētajiem attēliem patiesībā ir uzņemts 2016. gadā Irākā.

Pēc dažām stundām tvitera ieraksts tika dzēsts un pārpublicēts jau ar citu attēlu komplektu, bet joprojām apsūdzot ASV par sadarbību ar "Daesh".

Ministrija arī izplatīja paziņojumu, ka nepareizos attēlus ieraksta pirmajā versijā kļūdas dēļ publicējis kāds iestādes civilais darbinieks, ziņo raidsabiedrība BBC.

Jāatzīmē, ka šī nav pirmā reize, kad Krievija izmanto neīstus pierādījumus savas propagandas paušanai. Olivera Stouna dokumentālajā filmā par Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu Kremļa saimnieks demonstrēja video ar "Krievijas aviācijas panākumiem" Sīrijā, taču tie izrādījās kadri no ASV uzlidojuma "Taliban" kaujiniekiem Afganistānā 2013. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!