Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas pusei ir nepilnīga informācija par to, kāpēc Baltkrievijā aizturēti 33 Krievijas pilsoņi un vēl daudzi tiek meklēti, paziņojis Kremļa saimnieka Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

Peskovs atklāja, ka Krievijas vēstnieks Baltkrievijā kontaktējas ar kolēģiem Minskā, ziņo aģentūra TASS. Viņš pauda cerību, ka tā rezultātā, apvienojumā ar komunikācijas kanāliem starp abu valstu specdienestiem, Maskava iegūs izsmeļošu informāciju par notikušo.

Pagaidām gan Maskavai pieejamā informācija ir nepilnīga – zināms par 33 pilsoņu aizturēšanu un vēl daudzu meklēšanu. "Pietrūkst jebkāda informācija par jebkādām krievu prettiesiskām darbībām, kas varēja kļūt par iemeslu aizturēšanai," teica Peskovs.

"Mēs redzam un dzirdam oficiālos Minskas pārstāvju paziņojumus, ka Krievijas pilsoņi it kā iesaistīti situācijas destabilizēšanā Baltkrievijā pirms prezidenta vēlēšanām. Nekādas citas informācijas mums nav," aģentūra citē Peskovu.

Putina runasvīrs arī akcentēja, ka Baltkrievija ir Krievijas tuvākais partneris un par nekādiem destabilizācijas mēģinājumiem nevarot būt ne runas.

Uz jautājumu, vai Kremlim ir nojausma, ko pilsoņi darīja Baltkrievijā, Peskovs atbild, ka Kremlim pat nevar būt nekādas nojausmas. Krievi un baltkrievi brīvi braukā cits pie cita, viņš piebilda.

"Krievijā atrodas liels skaits baltkrievu vīriešu, tostarp līdzīgā apģērbā, kuri tāpat uzvedas neraksturīgi: nepatērē alkoholu un tā tālāk. Lūk, tā vakar runāja par krieviem. Tas nenozīmē, ka viņi nodarbojas ar kaut ko pretlikumīgu. Tieši pretēji, viņi visi ir pilnīgi likumpaklausīgi ļaudis," sprieda Peskovs.

Vēstīts, ka Baltkrievijas varasiestādes trešdien, 29. jūlijā, paziņoja par 33 privātās militārās kompānijas "Vagner" algotņu aizturēšanu savā teritorijā. Vēl aptuveni 170 personas tiekot meklētas. Minska apgalvo, ka kaujinieki ieradušies destabilizēt situāciju pirms pēc nedēļas gaidāmajām prezidenta vēlēšanām.

Mediju informācijā par kaujinieku aizturēšanu tika norādīts, ka vīriešu grupa uzvedusies "Krievijas tūristiem neraksturīgi" – nav lietojuši alkoholu un nav apmeklējuši izklaides vietas.

Medijos izskan arī versijas par to, ka algotņi Baltkrievijā pulcējušies, lai dotos uzdevumā uz citām valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!