Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV amatpersonas arvien vairāk pauž bažas, ka Kremlim pietuvinātais privātais militārais uzņēmums "Vagner" kļūst par dominējošo Krievijas militāro spēku Ukrainas austrumu daļā, raksta "Politico".

Jau vairākas nedēļas ASV amatpersonas ir izsekojušas cilvēku un ieroču pārvietošanos, kas saistītas ar "Vagner" Bahmutas pilsētā. Grupējums ir pārņēmis vadību pār dažām Krievijas operācijām Donbasa reģiona daļās, liecina augsta ranga ASV amatpersona un diplomātiskais paziņojums, kas nonācis medija rīcībā.

Krievija ar "Vagner" palīdzību ir ieguldījusi milzīgus resursus militārajās operācijās pilsētā, neskatoties uz lielajiem zaudējumiem. Grupējums turpina vervēt jaunus kaujiniekus, cenšoties paplašināt savus spēkus un operācijas reģionā, sacīja augsta ranga ASV amatpersona, lūdzot saglabāt tās anonimitāti, lai apspriestu nacionālās drošības jautājumus.

Oleksandrs Daņiļuks, bijušais Ukrainas nacionālās drošības padomnieks, kurš pašlaik sniedz konsultācijas militārās plānošanas jautājumos, sacīja, ka Kijiva redz šīs tendences Bahmutā. "Viņi ["Vagner"] nesen nolīga daudz ieslodzīto. Viņi tiek stumti uz frontes līniju [Bahmutā]," sacīja Daniļuks. "Viņi ir — es nevaru teikt, ka bezbailīgi —, taču viņiem nav ko zaudēt. Tātad viņi pastāvīgi uzbrūk, un arī viņi ir nogalināti lielos daudzumos."

ASV ceturtdien paziņoja, ka Ziemeļkoreja nesen nosūtīja uz Krieviju jaunu ieroču kravu, kas paredzēta "Vagner".

"Vagner" pieder Krievijas oligarham Jevgeņijam Prigožinam un iesaistās paramilitārās aktivitātēs visā pasaulē, tostarp Āfrikā un Tuvajos Austrumos. Tā arī iesaistās sociālo mediju politiskās dezinformācijas kampaņās. ASV ir noteikušas sankcijas Prigožinam, "Vagner" un tā tīklam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!