Foto: stock.xchng
Ar pretraķešu sistēmu aprīkotā ASV kara kuģa "Monterej" pārvietošanās Melnajā jūrā izraisa Krievijai "jaunus nopietnus jautājumus", jo esot pretrunā ar Krievijas un ASV attiecību raksturu, otrdien paziņoja Krievijas Ārlietu ministrija, vēsta Krievijas masu mediji.

"Krievijas Ārlietu ministrija pauž satraukumu par to, ka paralēli sarunām par sadarbību pretraķešu aizsardzības jomā notiek "operatīvā pārdislocēšanās" tiešā mūsu valsts robežu tuvumā," teikts ministrijas paziņojumā.

"Tagad šis kara kuģis demonstratīvi iegāja Gruzijas ostā Batumi," norāda Krievijas ĀM.

"Lai kā arī tiktu skaidrota kuģa ieiešana ostā, ir skaidrs, ka Gruzijas vadība to uztvers kā atbalstu savām revanšistu tieksmēm attiecībā uz Krievijas sabiedrotajiem – Dienvidosetiju un Abhāziju, un tas neveicinās stabilitāti reģionā," uzskata Krievijas ĀM.

Krievijas ārlietu resors arī vērs uzmanību, ka arī 9.jūnijā Gruzijā viesojas ASV kara kuģis "Ancio".

ĀM atgādina arī par ASV "humanitārās palīdzības" kravu nogādāšanu Gruzijai, ko īstenoja ASV kara kuģi 2008.gadā, drīz pēc Gruzijas un Krievijas militārā konflikta.

"Sagaidām no Vašingtonas konstruktīvāku pieeju drošības garantēšanai Dienvidu Kaukāza reģionā, ievērojot visu iesaistīto valstu likumīgas intereses un rūpes," norāda Maskava.

Dienvidosetija un Abhāzija 90.gadu sākumā pasludināja neatkarību no Gruzijas, tomēr tās par neatkarīgām valstīm pēc 2008.gada Krievijas un Gruzijas militārā konflikta atzinušas tikai Krievija, Nauru, Nikaragva, Vanuatu un Venecuēla. Gruzija abas separātiskās republikas joprojām uzskata par neatņemamu savas teritorijas sastāvdaļu.

Dienvidosetijas un Abhāzijas separātistu valdības pastāv ar Krievijas militāru un ekonomisku atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!