Foto: AP/Scanpix

Starptautiskajiem diplomātiskajiem centieniem panākt Sīrijas konflikta atrisinājumu kļūstot arvien aktīvākiem, piektdien Ženēvā gaidāmas ASV, Krievijas un ANO sarunas.

Sarunās piedalīsies ANO Sīrijas miera sūtnis Stafans de Mistura. ASV sarunās, kurās tiks spriests par politisko pāreju Sīrijā, kā arī "pamiera bāzi un arhitektūru", pārstāvēs valsts sekretāra vietniece Tuvo Austrumu jautājumos Ena Patersone.

Krievija aicinās "intensificēt kopīgos pūliņus cīņā pret terorismu", paziņojis Krievijas ārlietu ministra vietnieks Genādijs Gatilovs.

Ženēvas sarunas būs kārtējais solis tā dēvētajā Vīnes procesā, kas aizsākās oktobra beigās, kad 17 valstis tikās, lai spriestu par atrisinājumu Sīrijas pilsoņkaram. Sagaidāms, ka vēl viena Vīnes procesa diplomātu sēde notiks šomēnes Ņujorkā.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs trešdien telefonsarunā norādījis ASV valsts sekretāram Džonam Kerijam, ka ASV un Krievijai jāsastāda "teroristu grupējumu saraksts, ar kuriem mēs nerunājam un pret kuriem mēs cīnāmies kopā", paziņoja Krievijas Ārlietu ministrija.

Kerijs sacīja, ka jaunnedēļ apmeklēs Maskavu.

Pilsoņkarš, kas Sīrijā notiek kopš 2011.gada, sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku. Karā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 250 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!