Krievijas Valsts domes deputāts Viktors Alksnis un 1991.gada Lietuvas puča lietā notiesātais Staņislavs Mickevičs ir vērsušies pie ASV amatpersonām, apsūdzot Lietuvu cilvēktiesību pārkāpšanā un aicinot ietekmēt Lietuvu 1991.gada notikumu izmeklēšanā.
Alksnis nosūtīja savu vēstuli ASV vēstniecībai Maskavā un aicināja iesniegt Mickeviča vēstuli ASV Kongresam.

"Ne tikai es, bet arī vairāki citi Krievijas Valsts domes deputāti esam sašutuši par rupjajiem cilvēktiesību pārkāpumiem Lietuvā," savā vēstulē rakstīja Alksnis.

"Es ar tiem domāju ārkārtīgi garo tiesas procesu, kura laikā daži no apsūdzētajiem - tagadējās Lietuvas administrācijas pretinieki - pavadīja gandrīz septiņus gadus cietumā pirms sprieduma stāšanās spēkā," paskaidroja Alksnis. Viņš aicināja ASV Kongresu paziņot savu nostāju šajā jautājumā.

Mickevičs savā vēstulē ASV Pārstāvju palātas spīkeram paziņoja, ka "ASV ir stipra ietekme uz Lietuvas Republikas administrāciju".

Mickevičs aizbēga uz Krieviju, lai izvairītos no soda par piedalīšanos puča mēģinājumā 1991.gada 13.janvārī, kurā tika nogalināti 14 neapbruņoti Lietuvas civiliedzīvotāji un vairāki simti ievainoti.

"Vai tas nozīmē, ka ASV akceptē nežēlīgo izturēšanos pret politisko ieslodzīto Leonu Bartoševiču, kurš faktiski tiek nogalināts?" jautāja Mickevičs.

72 gadus vecais Bartoševičs ir viens no sešiem notiesātajiem, kas izcieš cietumsodu par puča mēģinājuma koordinēšanu un kuru sūdzības par spriedumu izskata Lietuvas Apelācijas tiesa. Puča mēģinājums notika nepilnu gadu pēc Lietuvas neatkarības atjaunošanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!