Foto: Sputnik/Scanpix

Krievija plāno palielināt savu militāro klātbūtni Tadžikistānā, nomājot Aini gaisa spēku bāzi pašā galvaspilsētas Dušanbes nomalē, atsaucoties uz tās vēstnieku Igoru Lijakinu-Frolovu, ziņo medijs "Eurasia Net".

Tadžikistānā jau patlaban atrodas Krievijas 201. motorizēto strēlnieku brigādes bāze, kas ir lielākā tās bruņoto spēku daļa ārpus Krievijas. Tomēr, kā norādījis Krievijas vēstnieks Tadžikistānā, šai bāzei nepieciešama "gaisa komponente". Jau uzsāktas sarunas par Aini gaisa bāzes nodošanu Krievijas rīcībā.

Par sarunu uzsākšanu bāzes izīrēšanu Krievijai tās mediji pirmoreiz ziņoja jau 2013. gadā, norādot, ka tā kļūtu par 201. armijas bāzes sastāvdaļu. Šīs sarunas gan neturpinājās, un vismaz publiski jautājums turpmākos gadus vairs netika apspriests.

Krievijas mērķi aviobāzē ir neskaidri. Līdz šim tā Aini izmantojusi tikai atsevišķos gadījumos, tostarp tikai vienreiz 2015. un vienreiz 2016. gadā.

No Tadžikistānas puses galvenā interese bāzes izīrēšanai ir finansiāla labuma gūšana. Attiecīgi tas, cik lietderīga ir tās izmantošana, ir tieši atkarīgs no Krievijas ekonomiskajiem mērķiem reģionā.

"Eurasia Net" gan norāda, ka aviobāzes nesenā vēsturē tā jau bijusi ģeopolitisku strīdu objekts. Pirms aptuveni desmit gadiem Indija tās renovācijā ieguldīja līdzekļus nepilnu 70 miljonu eiro apmērā. Un, lai gan Indija joprojām oficiāli šo gaisa spēku bāzi min kā nozīmīgu tās militāro pozīciju Centrālāzijā, faktiski tā nespēj ietekmēt Aini turpmāko likteni, un militāri ar Tadžikistānu Indija sadarbojas vairs tikai kopīgu mācību ietvaros.

Krievija 201. bāzes izmantošanas līgumu ar Tadžikistānu patlaban ir pagarinājusi līdz 2042. gadam. Noteikumi šai sadarbībai publiski nav pieejami, taču izskanējis, ka tie ietver militāras palīdzības sniegšanu vairāk nekā miljarda eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!