Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievija veic koordinācijas pasākumus ar vairākām pasaules valstīm, arī Franciju, aicinot līderus apmeklēt Maskavā 24.jūnijā plānoto vērienīgo militāro parādi, ceturtdien pavēstīja Kremlis.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien paziņoja, ka ikgadējā parāde, kas tradicionāli tikusi rīkota 9.maijā par godu Otrā pasaules kara kauju noslēgumam Eiropā, tiks rīkota jūnijā. Parādes rīkošana sākotnējā datumā tika atcelta koronavīrusa pandēmijas dēļ.

Putins skaidroja, ka parādes sarīkošanai tagad ir iespējams izraudzīties jaunu datumu, jo Krievija pandēmijas kulminācijai jau esot tikusi pāri. "Tas ir samērā īss periods starptautisko līderu grafika sastādīšanai," žurnālistiem atzina Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, norādot, ka ielūgumi tiks "koordinēti, izskatot katru gadījumu atsevišķi". "Tas tiks koordinēts ar katru valsti individuāli," viņš sacīja, piebilstot, ka Maskava jau kontaktējusies ar Franciju.

Ielūgumi izsūtīti vairākām postpadomju valstīm, bet Kirgizstāna jau ceturtdien apstiprinājusi, ka tās prezidents parādi apmeklēs, norādīja Peskovs. Parādes atlikšana bija nepatīkams brīdis Putinam, kas bija cerējis, ka varēs uz militāro parādi Maskavā sapulcēt pasaules līderus.

Prominento viesu vidū, kas bija apstiprinājuši savu piedalīšanos, bija Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins un Francijas prezidents Emanuels Makrons. Ielūgumi bija izsūtīti arī Lielbritānijas premjerministram Borisam Džonsonam un ASV prezidentam Donaldam Trampam.

Krievijā Covid-19 uzliesmojuma kulminācija tika pieredzēta maija vidū, kad jauno koronavīrusa gadījumu skaits diennakts laikā pārsniedza 11 000. Tagad šis skaitlis nokrities zem 9000. Apstiprināto inficēšanās gadījumu skaits Krievijā šobrīd ir trešais lielākais pasaulē aiz ASV un Brazīlijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!