Foto: AFP/Scanpix

Krievijas Federācijas Federālais Drošības dienests (FDD) pirmoreiz paziņojis par savu aģentu, kurš aptuveni 20 gadus strādājis Igaunijas Drošības policijā un nodevis Krievijai Igaunijas, NATO dalībvalstu un ASV noslēpumus, atsaucoties uz Krievijas televīzijas kanālu NTV vēsta "delfi.ee".

Minētais agents ir Uno Pūseps, kurš no dienesta atvaļinājies pirms trīs gadiem un pārcēlies uz Maskavu. Tiek norādīts, ka pagājušā gadā viņa vietā par "daudzu gadu darbu Krievijas labā" notiesāja viņa kolēģi Vladimiru Veitmanu.

Pūseps, kurš dienējis KGB, pēc Padomju Savienības sabrukuma kļuvis par vienu no nedaudzajiem bijušajiem čekistiem, kuru pieņēma darbā Igaunijas Drošības dienestā, kas ir analogs Krievijas FDD. Tur viņš nodarbojies ar tehniskiem jautājumiem, tajā skaitā ar noklausīšanos, vēsta "delfi.ee".

1996. gadā Pūseps pieņēmis lēmumu par sadarbošanos ar Krievijas specdienestiem. Viņa sakarnieks bija bijušais kolēģis KGB darbā Nikolajs Jermakovs, kurš dzīvojis Igaunijā, nodarbojies ar biznesu un regulāri ciemojies Krievijā. Viņi savā starpā sazinājās slepeni, vēsta "Interfax".

Savukārt Krievijas televīzijas kanāls NTV vēsta, ka Pūsepa sniegtā informācija ļāva atklāt "vairākas plaša mēroga pret Krieviju vērstas akcijas no ASV, Zviedrijas Lielbiritānijas un citām valstīm", kā arī notiesāt vairākus ārvalstu specdienestu aģentus.

Tiek norādīts, ka informācija, ko saņēma no spiega, patraucēja izpildīt vērienīgas ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes un Nacionālās drošības aģentūras operācijas, kurās mēģināts pieslēgties pie Krievijas vēstniecības kabeļa, caur kuru raidīta šifrēta diplomātiska rakstura informācija.

FDD norādījis, ka, pateicoties Pūsepam, Krievija esot zinājusi par ASV izlūkdienestu darbību Eiropā vēl pirms Edvarda Snoudena nopludinātajiem dokumentiem.

Tāpat tiek norādīts, ka Pūsepa dēļ Krievijas specdienesti atklājuši nodevēj, kuru notiesāja uz septiņiem gadiem par spiegošanu. Vēlāk par spiegošanu apsūdzēts un notiesāts bijušais Krievijas robežsardzes pulkvedis Igors Vjalkovs.

Pūsepu esot meklējuši vairākus gadus, un viņa vietā noķerts KGB darbinieks Vladimirs Veitmans, kurš "atzinies" par sadarbību ar Krievijas specdienestiem un saņēmis 15 gadus ilgu cietumsodu.

"Mani ļoti pārsteidza tas, ka manā vietā savāca un aizturēja manu kolēģi Veitmanu, kurš, cik zinu, absolūti neko nav nodevis," teicis Pūseps.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!