Foto: AP/Scanpix
Krievijā piektdien atklāts pirmais piemineklis caram Ivanam Bargajam - XVI gadsimta tirānam, kura reabilitāciju lobēja amatpersonas, neraugoties uz vēsturnieku un vietējo aktīvistu protestiem.

Ivans IV Krievijā valdīja no 1547. līdz 1584. gadam un tika pie pavārda Bargais brutālās opričņinas politikas dēļ. Cita starpā tika radīta slepenpolicija, kas izvērsa masu teroru un ar nāvi sodīja tūkstošiem cilvēku.

Foto: AP/Scanpix

Tomēr Orlas apgabala gubernators Vadims Potomskis atbalstīja pieminekļa uzstādīšanu un atklāšanas ceremonijā piektdien sacīja, ka Ivans Bargais "bija mūsu zemes aizstāvis, cars, kurš paplašināja tās robežas".

Ivans Bargais aizsargāja Krieviju un pareizticību no ienaidniekiem, norādīja gubernators.

Foto: Sputnik/Scanpix

Arī Krievijas kultūras ministrs Vladimirs Medinskis pauda atbalstu pieminekļa uzstādīšanai, apgalvojot, ka Ivana Bargā despotiskā valdīšana esot mīts un ka viņa vārdu nomelnojuši Rietumu ceļotāji, kas savos sacerējumos caru apmelojuši.

Piemineklis ir kārtējais simbols, kas sašķēlis Krievijas sabiedrību tajos, kas attaisno bargu un nesaudzīgu politisko kursu, kādu īstenoja arī asiņainais padomju diktators Staļins, un represiju un autoritārisma pretiniekos.

Foto: Sputnik/Scanpix

Orlas aktīvisti vairākus mēnešus rīkoja protestus pret pieminekli un pat vērsās tiesā pret pilsētas vadības lēmumu par tā uzstādīšanu.

Vienīgais, ko aktīvistiem izdevās panākt, bija tas, ka piemineklis netiek uzstādīts centrālajā laukumā, bet gan parkā upes krastā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!