Foto: AP/Scanpix

Ukraina ir panākusi, ka Krievija atļauj Ukrainas ārstu grupai apmeklēt ukraiņu lidotāju Nadeždu Savčenko, kura tiek turēta apcietinājumā Krievijā un ir pieteikusi badastreiku, otrdien paziņoja Ukrainas Augstākās radas (parlamenta) deputāte Irina Geraščenko no "Petro Porošenko bloka" frakcijas.

"Tuvākajās stundās pie Nadeždas Savčenko izbrauks ukraiņu ārstu grupa, kuriem ir viņa jāapskata un jāsniedz palīdzība. Ukrainas diplomātiem tomēr izdevās panākt no Krievijas varas iestādēm solījumu, ka mūsu ārsti nokļūs pie Nadeždas 9. martā," Geraščenko rakstīja savā sociālā tīkla "Facebook" lapā.

Deputāte arī paziņoja, ka Ukrainas prezidents Petro Porošenko ir uzdevis steidzami izveidot mobilu brigādi ar labākajiem Ukrainas ārstiem, ņemot vērā arī Savčenko mātes un māsas vēlmes un nostāju šajā jautājumā.

"Šodien triju ārstu mobilā brigāde izbrauc no Kijevas uz Rostovas apgabalu. Šo informāciju es nupat saņēmu no prezidenta," rakstīja deputāte.

Geraščenko sacīja, ka Porošenko arī uzdevis Ārlietu ministrijai izveidot štābu, lai koordinētu darbības Savčenko glābšanai. "Šajās dienās viņš vairākkārt ir kontaktējies ar Nadjas māti Mariju - personīgi un pa telefonu. Tiek darīts viss iespējamais, lai Marija sagaidītu savu meitu," piebilda deputāte.

Geraščeko arī aicināja lidotājas māsu Veru "vēl un vēl reizi vērsties pie vīrišķīgās māsas, lai Nadežda sāktu vismaz dzert ūdeni". "Viņa ir vajadzīga Ukrainai, un Ukraina cīnās par Nadju," teica parlamentāriete.

Geraščenko arī atzīmēja, ka Savčenko un citu gūstekņu - gan Krievijas cietumos, gan okupētajās teritorijās esošo - atbrīvošana būs svarīgs jautājums ceturtdien kārtējās tikšanās laikā Minskā.

"Visus, kas šajās dienās ir Kijevā un Ļvivā, aicinām pievienoties akcijām Nadeždas Savčenko atbalstam. Starptautiskā sieviešu solidaritātes diena ir labākais iemesls izrādīt solidaritāti ar izcilu ukrainieti. Bet 9.martā, Nadeždas tiesas dienā, ir lūgums visiem, kas varēs, pievienoties atbalsta akcijām dažādās pasaules pilsētās," piebilda Geraščenko.

Jau ziņots, ka Savčenko prāvā Krievijā 2. martā valsts apsūdzības pārstāvis pieprasīja, lai tiesa ukraiņu pilotei piespriež 23 gadus cietumā. 3. martā tiesa neļāva Savčenko uzstāties ar pēdējo vārdu. Tajā pašā dienā Savčenko pieteica badastreiku. Pēc debatēm tiesnesis slēdza sēdi, piebilstot, ka process turpināsies 9. martā.

Ukrainas promaskaviskie kaujinieki sagūstīja Savčenko 2014. gada 17. jūnijā brīdī, kad viņa netālu no Luhanskas palīdzējusi no kaujas lauka aiznest ievainotos karavīrus, skaidro viņas advokāti. Drīz pēc tam kaujinieki aizveduši Savčenko no Ukrainas uz Krieviju, kur nodevuši varasiestādēm.

Sākumā viņa tika apsūdzēta līdzdalībā divu Krievijas žurnālistu nāvē Ukrainas Luhanskas reģionā. Vēlāk apsūdzība tika pārkvalificēta uz smagāku - Savčenko tika tieši apsūdzēta žurnālistu nogalināšanā.

Savčenko savu vainu noliedz, un decembra beigās viņas advokāti iepazīstināja ar dokumentiem, kas liecina, ka brīdī, kad žurnālisti iekļuva mīnmetēju ugunī, Savčenko jau atradās promaskavisko kaujinieku gūstā, kas viņu vēlāk aizveda uz Krieviju.

Gan Ukraina, gan Rietumvalstis aicinājušas Maskavu Savčenko atbrīvot, taču Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņojis, ka viņš nevarot iejaukties tiesas darbā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!